Sezono pradžią trikdo ligos ir žaidėjų paieškos, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Vėluojantis Kauno “Žalgirio” krepšinio komandos pasirengimas įsibėgės treniruočių stovyklose užsienyje

Įspūdinga “Žalgirio” jubiliejaus šventė paskelbė legendinio Kauno klubo naujojo sezono pradžią. Metai žalgiriečiams nebus lengvi – vėl teks kovoti dviem frontais. Jų tikslai aiškūs: apginti Lietuvos krepšinio lygos čempionų vardą ir kuo sėkmingiau pasirodyti Eurolygos turnyre.

Komandą papildys olimpiečiai

Jau tapo tradicija, jog “Žalgiris” komandą baigia komplektuoti rudenį. A.Sabonio “Žalgirio” krepšinio centro valdybos pirmininko pavaduotojas Gediminas Navikauskas teigė, kad komanda kasmet susiduria ta pačia problema, kai susikerta klubo ir nacionalinės rinktinės interesai.
Dar pirmosiomis rugsėjo dienomis komandoje būna tik fizinio parengimo treneris Aleksandras Kosauskas, nes pagrindiniai strategai Antanas Sireika ir Gintaras Krapikas, kaip ir praėjusiais metais, dirba šalies rinktinėje.
Pirmąsias dvi savaites “Žalgirio” treniruotėse dalyvavo šeši žaidėjai – Mindaugas Timinskas, Ainaras Bagatskis, Artūras Javtokas, Paulius Jankūnas, Simonas Serapinas ir Giedrius Gustas. Pastarasis krepšininkas jau baigia karjerą “Žalgiryje” – Kauno klubo vadovai jo sutartį perleido Rostovo “Lokomotiv” (Rusija) ekipai.
Po kelio operacijos reabilitaciją tęsia Darjušas Lavrinovičius, sportuojantis pagal individualų planą.
Vakar į Lietuvą turėjo atskristi vidurio puolėjas Tanoka Berdas, su “Žalgiriu” sutartį pratęsęs dvejiems metams.
Tačiau amerikietis kol kas nepasirodė. Šiomis dienomis turi paaiškėti, kokie nauji krepšininkai dar papildys Kauno ekipą.
Labiausiai laukiamas įžaidėjas, nes “Žalgirį” palikus Edui Kotai komandoje liko vienintelis šios pozicijos žaidėjas – Vidas Ginevičius. Vienu iš galimų kandidatų minimas 31 metų 194 cm ūgio prancūzas Lorenas Skjara iš Paryžiaus “Racing”.
Savaitę atsikvėpęs po Atėnų olimpinių žaidynių, šiandien į “Žalgirio” treniruotes įsitrauks V.Ginevičius.
Puolėjas Dainius Šalenga ir vyriausiasis treneris Antanas Sireika taip pat planavo šiandien pradėti darbą “Žalgiryje”, tačiau abudu atsigulė į ligos patalą.

Žaidėjui ir treneriui įtariama sunki liga

Ir D.Šalengai, ir A.Sireikai įtariamas plaučių uždegimas.
Puolėjas visiškai neprakalba. Šiaulių medikai penktadienį netgi norėjo guldyti A.Sireiką į ligoninę, tačiau jis savaitgalį nutarė likti namuose prižiūrimas žmonos Aurelijos.
Šiandien Šiauliuose treneriui bus atlikti išsamūs tyrimai. Tuomet medikai ir spręs dėl toliesnės gydymo eos.
“Jau Atėnuose buvau užkimęs, o liga paaštrėjo po paskutiniojo priėmimo pas premjerą Algirdą Brazauską. Gal ir pasikeitusios oro sąlygos atsiliepė”, – svarstė Lietuvos olimpinės rinktinės strategas A.Sireika.
Jis kol kas nežino, ar galės trečiadienį skristi kartu su “Žalgiriu” į Malagą, kur prasidės pirmoji treniruočių stovykla.
Praėjusią savaitę klube jau žvalgėsi A.Sireikos asistentas G.Krapikas. Vakar jis išskrido į Frankfurtą, kur vyks Eurolygos teisėjų ir trenerių seminaras, o tuo pačiu treneris galės aplankyti ir Vokietijoje gyvenančią savo šeimą. Prie “Žalgirio” jis prisijungs Malagoje.
“Būčiau anksčiau ištrūkęs į Vokietiją, bet Kaune laukė “Žalgirio” gimtadienio šventė”, – sakė G.Krapikas.

Taktika priklausys nuo įžaidėjo

A.Sireika, vos spėjęs atsipūsti po įtemptų olimpinių kovų, mintimis – jau “Žalgiryje”, nepaisant prastos savijautos. Situacija komandoje lyg ir įprasta, tačiau treneris turi, dėl ko nerimauti.

– Treneri, kas labiausiai Jums kelia nerimą naujojo sezono išvakarėse?
– Neramu dėl to, kad komanda dar nėra visiškai sukomplektuota. Norėjosi, kad fizinį pasirengimą su Aleksandru Kosausku pradėtų jau visa komanda. Gaila, kad taip nėra.

– Ar keisis “Žalgirio” žaidimo taktika šį sezoną?
– Be abejo, ji priklausys nuo įžaidėjo, kuris yra centrinė figūra, kone treneris aikštėje. Priklausomai nuo jo sugebėjimų, galimybių vyks ir mūsų žaidimas. Atvirkštinio varianto – kad įžaidėjas taikytųsi prie komandos stiliaus – manau, nebus.

– Kaip vertinate Giedriaus Gusto atleidimą?
– Manyčiau, kad jam tai išeis į naudą, nes turės daugiau galimybių pasireikšti. Kai tikėjomės, kad Edas Kota dar žais mūsų ekipoje, Giedriui buvo numatytas nebent trečiojo įžaidėjo vaidmuo, nes jau baigiantis praėjusiam sezonui Vidas Ginevičius žaidė stabiliau. Na, kol kas yra vienas įžaidėjas, tačiau su vienu šios pozicijos gynėju komanda neliks, sulauksime pastiprinimo, todėl pačiam Giedriui trečiojo vaidmuo nebūtų priimtinas. Jis yra patyręs, subrendęs gynėjas, jam reikia daugiau laiko praleisti aikštėje nei ant atsarginių suolo.

– Ar galima tikėtis, jog Vidas Ginevičius po debiuto olimpiadoje bus dar labiau savimi pasitikintis, įgijęs daugiau patirties krepšininkas?
– Aš to tikiuosi. Nors Atėnuose jam neteko daug pasireikšti, tačiau praėjęs visą pasirengimo ciklą jis atliko tai, ką turėjo atlikti.

Sieks aukščiausių rezultatų

Abu treneriai itin laukia naujų veidų komandoje, kad Ispanijoje, kai prasidės pagrindinis pasirengimas, jau būtų visa komanda.
“Kol kas sunku pasakyti, kaip keisis mūsų žaidimo stilius. Tai nemažai priklausys nuo įžaidėjo, jo stipriųjų pusių. Aišku, kad ir šį sezoną “Žalgirio” stiprybė bus priekinė linija su Saboniu ir Berdu priešakyje, tačiau norint Eurolygoje daug pasiekti vien aukštaūgių pastangų neužteks, reikia ir patikimo įžaidėjo, ir gero snaiperio”, – kalbėjo G.Krapikas.
Treneris teigė neabejojąs ir tuo, kad komandai bus keliami patys aukščiausi tikslai: “Žinome, kokiai komandai atstovaujame. Tuo viskas ir pasakyta”.

Pirmoji stovykla – Malagoje

“Žalgirio” savininkas ir lyderis, 39 metų 220 cm ūgio Arvydas Sabonis individualiai treniruotis pradėjo rugsėjo 1 dieną. G.Navikauskas teigė, kad A.Sabonis anksčiau nei praėjusiais metais pradėjo rengtis naujam sezonui.
Rugsėjo 8 dieną “Žalgirio” komanda jau pradės turnė po Europą, kur pasirengimą sezonui tęs iki spalio pradžios.
Pirmoji stovykla bus surengta Ispanijos kurorte Malagoje, netoli A.Sabonio šeimos namų.
“Arvydas į Malagą važiuos ne kaip į namus, o treniruotis, – teigė G.Navikauskas. – Malagą pasirinkome dėl to, kad ispanų pasiūlymas mums buvo labai patrauklus – jie apmokės “Žalgirio” gyvenimo išlaidas, be to, Ispanija yra puiki šalis, kasmet joje rengiame stovyklas. Kiekvienais metais gauname daugybę kvietimų, todėl turime iš ko rinktis”.
Malagoje “Žalgiris” sužais keletą draugiškų rungtynių. Rugsėjo 11 dieną kauniečių varžove bus Madrido “Real” ekipa, 17-ąją – Sevilijos “Caja San Fernando”, kuriai atstovauja Donatas Slanina. Už uždarų durų dar bus sužaistos kelios treniruočių pobūdžio rungtynės su žemesnių lygų klubais.

Eurolygos kovas pradės lapkritį

Iš Malagos “Žalgiris” 20 dieną grįš į Kauną, o jau kitą dieną skris į Suomiją. 22-23 dienomis Helsinkyje yra rengiamas turnyras, kuriame, be “Žalgirio”, dalyvaus Espo “Honka” (Suomija), Frankurto “Opel Skyliners” (Vokietija) ir Pezaro “Scavolini” (Italija).
Iš Helsinkio žalgiriečiai vėl trumpam grįš namo, o po to vyks į Rusiją. Spalio 2-3 dienomis Sankt Peterburge jie dalyvaus Aleksandro Belovo ir Vladimiro Kondrašino atminimo turnyre. Kartu “Žalgiriu” jėgas išbandys Maskvos CSKA, Zagrebo “Cibona” (Kroatija) ir Sopoto “Prokom Trefl” (Lenkija).
Spalio 8 dieną, pagal numatytą tvarkaraščio projektą, “Žalgiris” turėtų startuoti LKL čempionate. Pirmasis kauniečių varžovas – Alytaus “Alitos” klubas.
“Žalgirio” ir Tel Avivo “Maccabi” (Izraelis) dvikova lapkričio 1 dieną Kauno sporto halėje taps Eurolygos atidarymo rungtynėmis. Kaune numatyta ir ULEB generalinė asamblėja, kurios metu bus pagerbtas ir 60-metį švenčiantis Kauno klubas.
Eurolygos B grupėje taip pat žais Sienos “Montepaschi” (Italija), “Barcelona” (Ispanija), Liublijanos “Olimpija” (Slovėnija), Atėnų AEK (Graikija), Pezaro “Scavolini” (Italija) ir Vilerbano ASVEL (Prancūzija).

Komentarai