Priversti žaisti ne tik krepšinį 0

Nors šioje savaitės apžvalgoje pirmiausia norėtųsi pakalbėti apie pirmąją šio sezono „Žalgirio“ pergalę Eurolygoje, apie sėkmingą ir gražų žaidimą, kurį demonstruoja mūsų miesto krepšininkai, tačiau šįkart pradėsiu nuo kitokių ir visai negražių žaidimų – nuo tų, į kuruos yra įveltas ir „Žalgirio“ klubas, nuo žaidimų, kuriems negalime likti abejingi, kai negalime likti nuošalyje. Šie žaidimai susiję su naujosios Kauno arenos Nemuno saloje, talpinsiančios 12.000 žiūrovų, atsiradimu. Tuomet kai didžiausi darbai jau yra nuveikti, kai liko žengti tik paskutinį žingsnį- su prancūzų kompanija “Bouygues Batiment International” pasirašyti koncesijos sutartį ir pradėti statybos darbus, pradeda augti įvairios barikados, kad visa tai neįvyktų. Į tokius žaidimus įsitraukę ne tik kai kurie Kauno miesto politikai, bet ir viena įtakinga žiniasklaidos priemonė, kurios nešvarūs žaidimai nukreipti prieš „Žalgirį“ jau seniai nestebina, o kartais neverti jokio dėmesio ir daugiausiai kelia tik juoką.

Tačiau naujosios Kauno arenos tema yra labai svarbi, aktuali ne tik Lietuvos sporto raidai, Kaunui, bet ir „Žalgiriui“ – krepšinio klubui, kuris ryškiausiai reprezentuoja Lietuvos klubinį krepšinį Europoje, ugdo mūsų šalies jaunus talentus. Ne pirmą kartą rašome, jog pagal ULEB Eurolygos reikalavimus, „Žalgiris“ nuo 2009 m. turės žaisti namų arenoje, talpinančioje mažiausiai 10.000 žiūrovų.

Su naujos arenos neatsiradimo pavojumi, iškyla pavojus „Žalgiriui“ prarasti vietą Eurolygoje. Vietą, kuri užsitarnauta per kelerius metus sėkmingai plėtojant klubo veiklą, gerinant infrastruktūrą ir demonstruojant gerus sportinius rezultatus.

Jau rašėme anksčiau, jog Kauno savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Keserauskas, iki šiol buvęs abejingas visiems su Kauno arena susijusiems reikalams, jau pasirašė įsakymą ir paskyrė naujus derybininkus, nors meras Arvydas Garbaravičius nori, jog derybas toliau tęstų dar liepą sudaryta darbo grupė, kuriai liko kirsti tik finišo tiesiąją – su prancūzais pasirašyti koncesijos sutartį. Besikeičiant derybininkų grupėms, kuruojančioms sporto arenos klausimus su rūmus projektuojančia Prancūzijos bendrove “Boques Batiment International”, sukelia pavojų, jog derybos apskritai nutrūks. Prancūzų kompanija yra per daug didelė, kad žaistų šituos žaidimus. Tai į didžiausių pasaulio statybos kompanijų penketuką patenkanti bendrovė, kurios metinė apyvarta – 24 milijardai eurų. Todėl jos tampyti už nosies tikrai nesinorėtų. Visi stabdymai prancūzams jau pabodo.

Tokie užkulisiniai žaidimai gali sužlugdyti sėkmingai plėtojamą naujosios Kauno arenos projektą, o tuo būtų patenkinti ne tik politinių dividentų prieš rinkimus užsinorėję politikai, bet ir anksčiau minėtoji žiniaslaidos priemonė (praėjusios savaitės „Lietuvos ryto“ priede „Laikinoji sostinė“ pasirodžiusiame straispnyje „Fronto apkasai valdžios rūmuose – vis gilesni“ 2006 m. spalio 27 d./), akivaizdžiai ginanti politikų, norinčių sustabdyti Kauno arenos darbus, poziciją, nes:

a) Kauno „Žalgiris“ praras vietą ULEB Eurolygoje;

b) Jei Kaune nebus pastatyta naujoji arena, 2011 m. Europos čempionato svarbiausios runtynės (pusfinaliai, finalai) bus rengiamos Vilniaus „Siemens“ arenoje, priešingu atveju, 2011 m. Europos čempionato finalai veikiausiai vyktų Kaune, arenoje, kuri, lyginant su „Siemens“ sporto rūmais, pagal projektą bus modernesnė ir talpins daugiau žiūrovų.

Vilniaus „Siemens“ arena gali sutalpinti iki 10.000 žiūrovų, nors „Lietuvos rytas“ savo straipsniuose sumaniai pateikia keistai kintančius, „Siemens“ vietų skaičius – nuo 10.000 iki 12.000.

DĖL VIETOS EUROLYGOJE KOVOJA IR VILNIAUS EKIPA

(„Lietuvos rytas“, 2004 birželio 18d. Nr.40, straipsnio autorė Regina Mundrytė)

„Į Jeruzalės „Hapoel“ (Izraelis) atsisakytą vietą ateinančio sezono Eurolygoje taikosi keletas įvairių šalių klubų, tarp jų – ir Vilniaus „Lietuvos rytas“. <…>

Mūsų argumentai yra sostinėje baigiama statyti 10 tūkstančių vietų „Siemens arena“, Lietuvos, kaip krepšinio šalies prestižas ir komandos sportiniai rezultatai“, – vardijo „Lietuvos ryto“ klubo direktorius J.Vainauskas.<…>“

ARCHITEKTO VIZIJA VILNIŲ PRIARTINO PRIE VAKARŲ

Pagal garsaus kanadiečio projektą pastatyta „Siemens“ arena pribloškia modernumu

(„Lietuvos rytas“ 2004 spalio 29 d. Nr. 252, straipsnio autorius Ramūnas Zilnys)

„<…> Tuo, kad 19 metrų aukščio ir apie 20 tūkstančių kvadratinių metrų ploto „Siemens“ arena taps pagrindine sostinės pramoginių ir sporto renginių vieta, neabejoja nei koncertų, nei varžybų rengėjai. Juos vilioja tai, kad arenoje bus galima rengti ir masines, 12 tūkstančių žmonių skirtas pramogas, ir mažesnius,5 ar 2,5 tūkstančio žiūrovų skirtus renginius. <…> Kaip pakeičiamas salės dydis, bus galima pamatyti jau rytoj – atidarymo šventė patikėta pasaulio klasikinių sportinių šokių čempionatui, kuriam prireiks ne visų 12 tūkstančių, o 5 tūkstančių „Siemens“ arenos vietų. <…>“

„SIEMENS“ ARENA VILNIUJE – JAU IŠBANDYTA

(„Lietuvos rytas“, 2004 m. spalio 27 d. Nr. 250)

“<…> “Siemens” arenoje renginius gali stebėti net 12 tūkst. žiūrovų.<…>“

SIRGALIAI IŠGRAIBSTĖ BILIETUS Į LKL MILŽINŲ MŪŠĮ

(„Lietuvos rytas“, 2004 spalio 29 d., Nr. 252, straipsnio autorius Kęstutis Rimkus)

„<…> Nors LKL favoritų mačas Vilniuje vyks lapkričio 6 dieną, vakar jau buvo likę neparduoti vos keli šimtai brangiausių, po 30-40 litų kainuojančių bilietų. Pirmąsias varžybas „Siemens“ arenoje turėtų stebėti 9,5 tūkstančio žiūrovų – daugiausiai per Lietuvos krepšinio istoriją. <…>“.

ARENOJE – DAR NEREGĖTA MINIA

LKL mačą stebėjo daugiau nei 10 000 žiūrovų

(„Lietuvos rytas“, 2004 lapkričio 8 d., Nr. 259)

“Lietuvos krepšinio lygos istorijoje – naujas įspūdingas puslapis. Užvakar Vilniuje vykusį tarp „Lietuvos ryto“ ir Kauno „Žalgirio“ stebėjo net 10 500 žiūrovų. Naująją areną sausakimšai užpildę žiūrovai iš arti išvydo….<…>“

LATVIJOS ČEMPIONAMS – LIETUVOS KLUBŲ PAMOKOS

(„Lietuvos rytas“, 2005 balandžio 18 d.)

„<…> Tačiau išvydęs nuo žiūrovų lūžtančias „Siemens“ arenos tribūnas T.Mahoričius nutarė elgtis kitaip. Treneriui atrodė negarbinga nuvilti 11 tūkstančių aistruolių, todėl jis auklėtinių paprašė žaisti iš visų jėgų.<…>”

Lapkričio 7 dieną bus oficialiai pristatytas naujosios Kauno arenos Nemuno saloje projektas, renginyje dalyvaus ir „Žalgirio“ klubo prezidentas Arvydas Sabonis, Prancūzijos kompanijos, Kauno savivaldybės atstovai, architektai.

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

Kauno „Žalgiris“ praėjusią savaitę iškovojo pirmąją šio sezono pergalę Eurolygoje.Tai buvo iš pirmoji Kauno klubo trenerių – Ainaro Bagatskio ir Rimanto Grigo pergalė stipriausiame Europos klubinių komandų turnyre. Žalgiriečiai pratęsė gražią namų pergalių tradiciją, neveltui dar prieš tas rungtynes Neapolio „Eldo Basket“ treneris sakė, jog „Žalgiris“ savo aikštėje beveik nenugalimas. Šiuo atveju žodžio „beveik“ nebeliko. Italijos krepšininkus, Eurolygos debiutantus, agresyviu puolimu ir aktyvia gynyba "Žalgiris" įveikė užtikrintai – aštuoniolikos taškų skirtumu. Jeigu visi taip kovosime ir toliau, šioje arenoje mūsų niekas neįveiks”, – kalbėjo Markas Popovičius. Žaidėme labai įvairiapusiškai. Dirbame teisingai, todėl pergalių ateityje turėtų būti ir daugiau”, – sakė Paulius Jankūnas.

„Kovą dėl kamuolio užtikrintai laimėjome ir tai buvo gero žaidimo pagrindas.“ – pažymėjo „Žalgirio“ strategas Ainaras Bagatskis. Antra užduotis buvo žaisti kantriai, branginti kamuolį, nemesti į krepšį nepasirengus.Šį planą krepšininkai taip pat uoliai vykdė.

Tačiau dar viena labai svarbi pergalės priežastis nesusijusi su statistikos protokolu: “Šįkart buvome labai gerai nusiteikę kovai. Rungtynių išvakarėse mačiau, kad vaikinai rimtai rengėsi dvikovai, tačiau jie nebuvo “perdegę”, tik labai susikaupę. Mums labai padėjo ir žiūrovai – matėme, kaip jie siautėjo Sporto halėje. Žaisti tokioje atmosferoje yra tiesiog “kaifas”.– neslėpė A.Bagatskis.

Apšilimą prieš rungtynes jau darė traumą išsigydęs brazilas Marcelo Machado, tačiau mače su “Eldo Basket” jis dar nepasirodė. Komandos treneriai ir gydytojas nutarė pasaugoti puolėją ir nerizikuoti, ypač tuomet, kai ir be jo rungtynės klostėsi palankiai. Žaidimo ramsčiai buvo vyresnieji žaidėjai – Tanoka Beardas, Hanno Mottola, Marko Popovičius, Vidas Ginevičius.

Kroatas M.Popovičius patenka į Eurolygos daugiausiai rezultatyvių perdavimų atliekančių žaidėjų penketuką (4.5). T.Beardas – į dešimtuką pagal atkovotus kamuolius (8.00).

Po ketvirtadienio pergalės „Žalgiris“ pakilo į trečiąją C grupės vietą, kauniečius lenkia pirmoje vietoje esantys Maskvos CSKA ir Barselonos „Barcelona“.

Kaip klostėsi kiti Eurolygos mačai?

Pirmiausiai pradėsiu nuo labiausiai nustebinusių rezultatu. Didelį siurprizą pateikė namie rungtyniavę Belgrado „Partizan“ krepšininkai, kurie įtikinamai, 12 taškų skirtumu, nugalėjo praėjusio sezono Eurolygos finalininkus Tel Avivo „Maccabi“. Šeimininkus į priekį vedė sėkmingas serbo Predrago Drobnjako žaidimas. Aukštaūgis pelnė 23 taškus ir pranoko visus Izraelio klubo aukštaūgius. Praėjusiame sezone vietos po saule neradės Vitorijos „Tau Ceramica“ komandoje, sugrįžęs į tėvynę Drobnjakas demonstruoja puikią sportinę formą. Lietuvis Simas Jasaitis labai stengėsi, jog jo ekipa laimėtų, tačiau puolėjo pelnytų 27 taškų svečiams neužteko.

Gana netikėtai mačas pasibaigė Vitorijoje, kur vietos „Ceramica“ solidžiai, 16 taškų skirtumu, nugalėjo ULEB taurės čempionas Maskvos „Dynamo“ . Netikėtas man šis rezultatas pasirodė todėl, jog tikėjausi didesnio maskviečių, puoselėjančių dideles viltis Eurolygoje, pasipriešinimo baskams. Vitorijos komandos gretose pirmaisiais smuikais grojo serbas Igoris Rakoševičius, kuris pelnė 23 taškus. Geras, kokybės atžvilgiu rungtynes sužaidė ir „Tau Ceramicos“ kapitonas Luisas Scola. Po traumos atsigaunantis aukštaūgis, panašu, atgauna sportinę formą.

Į Eurolygos finalinį ketvertą pretenduojantys Pirėjo „Olympiacos“ krepšininkai išvykoje po atkaklios kovos palaužė Bolonijos „Climamio“ komandą. Italų gynybą sulaužė amerikietis Henry Domercantas ir graikų milžinas Sofoklis Schortsanitis. „Climamio“ klube visiškai nepastebimas buvo Tayusas Edney, kuris nepelnė nei taško. „Climamio“ atėjo blogi laikai – italai priešpaskutiniai grupėje.

Liublijanos „Olimpija“, su naujuoju vyriausiuoju treneriu Gasperu Okornu, namuose devyniais taškais nugalėjo Romos „Lottomaticą“. Italijos klubas per dvikovą atliko tik penkis rezultatyvius perdavimus, „Olimpijos“ pergalę nulipdė slovėnas Sašo Ozboltas. Lietuvis Saulius Kuzminskas prisidėjo keturiais taškais.

Atėnų „Panathinaikos“ ir Zagrebo „Cibonos“ dvikovoje pranašesni buvo favoritais laikyti graikai. Tačiau, nors Želko Obradovičius moka sustyguoti pergalingą komandos žaidimą, tačiau niekaip neranda vietos dviem brangiai klubui kainavusiems lietuviams. Robertas Javtokas ir Ramūnas Šiškauskas tame mače pelnė tik po penkis taškus, Šiškauskas dar atliko tris rezultatyvius perdavimus. Atėnuose vykusias rungtynes stebėjo 9000 tūkstančiai žiūrovų.

Ispaniškoje koridoje tarp šeimininkų Malagos „Unicaja“ ir Eurolygos debiutantų Badalonos „Joventut“ krepšininkų, po keturiasdešimties žaidimo minučių, geresnės nuotaikos buvo naujokai. Nors pergalė – tik dviejų taškų skirtumu, tačiau pirmoji klubo istorijoje, todėl, matyt, brangi „Joventut“ ekipai. Nors varžovai iki gyvo kaulo pažįstami ACB lygoje. Šis pralaimėjimas “Unicajai” dar skaudesnis dėl to, jog pirmosios Eurolygos savaitės naudingiausias žaidėjas Carlosas Cabezas dėl dešinės rankos traumos negalės rungtyniauti mažiausiai tris savaites. Malagos "Unicaja" klubo gynėjas traumą patyrė su Badalonos "Joventut" komanda ir negalėjo pabaigti susitikimo.Dviem pralaimėjimais Eurolygoje startavusi "Unicaja" ekipa nelauks tris savaites, kol į pagrindinę sudėtį sugrįš vienas naudingiausių šio sezono krepšininkų – klubas pasirašė sutartį su Jesusu Lazaro.Per du susitikimus Eurolygoje C.Cabezas vidutiniškai surinkdavo 19 taškų, atkovodavo 3,5 kamuolio bei atlikdavo 3,5 rezultatyvaus perdavimo.

Būsimų „Žalgirio“ varžovų Stambulo „Fenerbahce“ ir Pau Orthezo „Elan Bernais“ akistata baigėsi lygiai tokiu pat rezultatu kaip ir ką tik apšnekėtos „ispaniškosios“ rungtynės – 66:68 čia triumfavo svečių teisėmis žaidę prancūzai. Turkijos klubo gretose spindėjo nepailstantis veteranas Ibrahimas Kutluay (19 tšk.), tačiau tiesesniu keliu savo komandą į pergalę atvedė amerikietis Michaeilis Wrightas (36 tšk.).

Čempionų titulą ginantis Maskvos CSKA savo areno be didesnio vargo įveikė Salonikų „Aris TT Bank“ komandą. Trys Rusijos klubo žaidėjai pelnė dviženklį taškų skaičių, o nesustabdomas tame mače buvo slovėnas Matjas Smodis, kuris įmetė 19 taškų, atkovojo šešis kamuolius ir atliko tris rezultatyvius perdavimus. Simonas Serapinas pralaimėjusiems pelnė šešis taškus, tačiau pataikė tik vieną tolimą metimą iš penkių bandymų. „Vadinkite mane pamišeliu, bet manau, kad galėjome laimėti prieš CSKA“ – po mačo sakė „Aris“ veteranas Giorgos Sigalas. Tegu nesupyksta patyręs graikas, bet tikrai jį būtų galima pavadinti pamišeliu.

Stambulo „Efes Pilsen“ krepšininkai išvykoje nepagailėjo dar vienų Eurolygos debiutantų – Kelno „Rhein Energy“ . Svečių pergalės simboliu tapo skaičius 11. Turkai pataikė net vienuolika tolimų metimų ir atkovojo vienuolika kamuolių daugiau nei šeimininkai.

O štai mūsų kaimyninė Sopoto „Prokom Trefl“ ekipa namuose vargais negalais susidorojo su Le Mano „Sarthe“ komanda. Tomas Masiulis pelnė keturis, o Donatas Slanina šešis taškus. Lenkai mažiau klydo, perėmė ir atkovojo daugiau kamuolių ir to pakako pergalei.

Barselonos „Barcelona“ klubas, kuris jau poryt atvyks į Kauną, toliau visus varžovus vaišina J.C.Navarro bombomis. Šįkart katalonai sugriovė „Žalgirio“ skriaudikų Trevizo „Benetton“ žaidimą. Niūrios dienos italams, praėjusiame Eurolygos ture visos keturios Italijos komandos patyrė pralaimėjimus.

Grįžtame atgal į Lietuvą. Šį savaitgalį „Žalgiris“ sužaidė dvejas LKL čempionato rungtynes. Klaipėdoje kauniečiai devyniolikos taškų skirtumu nugalėjo “Neptūną”. Treneriai šiame mače leido pailsėti kauniečių lyderiui Marko Popovičiui. Dėl alkūnės uždegimo nežaidė ir Jonas Mačiulis, nors, esant būtinybei, jis būtų išbėgęs į aikštę. Po pusantro mėnesio pertraukos vėl žaidimo skonį galėjo pajusti brazilas Marcelo Machado. Dvikovoje su “Neptūnu” jis aikštėje praleido 29 minutes. “Tai buvo pirmosios oficialios Marcelinho rungtynės “Žalgiryje”. Mums svarbiausia, kad jis kuo greičiau priprastų prie komandos ir kiti žaidėjai prie jo. Bet brazilas yra aukšto meistriškumo krepšininkas, jis puikiai supranta žaidimą, todėl jo adaptacija neturėtų ilgai užtrukti. Visai neblogai jis atrodė ir mače su “Neptūnu”, nors bendrų treniruočių su komanda dar beveik neturėjo”, – sakė “Žalgirio” treneris Rimantas Grigas. Vakar “Žalgiris” Vilniuje išbandė jėgas su “Sakalais” ir nugalėjo 80:68. Be Tanokos Berdo “Žalgiris” iniciatyvą perėmė tik baigiantis trečiajam kėliniui.

Po savaitgalio pergalių „Žalgiris“ tapo vienvaldžiu LKL čempionato lyderiu. Antroje pozicijoje rikiuojasi „Lietuvos rytas“. Trečią vietą užima Panevėžio „Panevėžys“, jam įkandin seka Kėdainių „Nevėžis“.

Beje, Vilniaus klubas jau keletą kartų pažeidė LKL nuostatus, rungtynėms įregistruodavęs tik šešis Lietuvos krepšininkus. Pagal šių metų čempionato nuostatus komanda mačui privalo registruoti mažiausiai septynis Lietuvos Respublikos piliečio pasą turinčius žaidėjus.

“Lietuvos rytas” septintojo lietuvio – Dariaus Pakamanio – praėjusią savaitę atsisakė savo noru, paskolindamas jį “Šiauliams”. Vietoje jo Vilniaus ekipoje liko latvis Janis Blūmas, kuris šią savaitę vieta komandoje dalijosi su brazilu Žoao Batista, nes “Lietuvos rytas” turi šešis užsieniečius – tiek pat, kiek lietuvių.

“Lietuvos rytas” pirmą kartą čempionato nuostatus pažeidė spalio 21 dieną, rungtynėse su „Sakalais“. LKL varžybų direktorius Tomas Rimkus spalio 25-ąją surado išimti vilniečiams ir techniniams komisarams išsiuntinėjo paaiškinimus, jog komandos pagal čempionato nuostatus privalo registruoti ne mažiau kaip 7 lietuvius, kai rungtynėms registruojama 12 žaidėjų, mat "Lietuos rytas" kaip tyčia įregistravo 11 savų krepšininkų.

Lapkričio 2-ąją buvo parašytas dar vienas LKL direktoriaus raštas – komisarai į savo ataskaitas privalo įrašyti, jeigu komanda registravo mažiau nei 7 lietuvius, tačiau kitu sakiniu teigiama, kad tai nėra LKL nuostatų pažeidimas. Šio teiginio, prieštaraujančio LKL nuostatams, T.Rimkus nepaaiškino. Turbūt LKL direktorius taip pat negalėtų paaiškinti, kas jam suteikė įgaliojimus laisvai interpretuoti LKL nuostatus ir keisti juos vienos komandos interesams apginti.

Ir pabaigai pasilikau į pergalių kelią sugrįžusius jaunuosius žalgiriečius. Po trijų pralaimėjimų iš eilės, paskutinis buvo patirtas ketvirtadienį, išvykos rungtynėse su Vilniaus „KM SSK Perlo“ komanda. Kauniečių pergalių mašinai buvo reikalingas remontas ir jau po dviejų dienų vyriausiasis komandos treneris Rimvydas Samulėnas padirbėjo iš peties ir „Žalgirio“ jaunimas namuose pagaliau vėl pajuto sėkmės skonį. Vienas geriausių rungtynių sezone sužaidė kaunietis Š.Vasiliauskas, pelnęs 28 taškus, tačiau pagrindinis Kauno klubo įžaidėjas trečiajame ketvirtyje gavo traumą ir rungtynių nebaigė. Jam varžovas užlipo ant kojos ir krepšininkas pasitempė čiurną.

Rytojaus rungtynėse (11.07) su Alytaus „Alytum“ įžaidėjas veikiausiai nežais.

Komentarai