A.Milaknis apie „Mavericks“ stovyklą: „Tai buvo labai gera patirtis“ 0

Jonas Miklovas, „BasketNews.lt“ korespondentas

Artūras Milaknis nedvejojo nė akimirką, kai gavo pasiūlymą atvykti į Dalaso „Mavericks“ stovyklą. Dar tą pačią dieną jis pradėjo ruoštis išvykimui taip, kaip gali ruoštis tik snaiperis – išmesdamas šimtus tritaškių metimų per vieną treniruotę.

„Iš karto nuvykau į salę ir, galvoje nusibrėžęs tolimesnę tritaškio liniją, pradėjau mėtyti metimus“, – juokiasi A.Milaknis, prisiminęs pasiruošimo NBA stovyklai pradžią.

Į JAV Kauno „Žalgirio“ snaiperis išvyko praėjusį šeštadienį. Kvietimą atvykti į Teksaso valstiją jis gavo po LKL sezono pabaigos.

Dalase trijų dienų treniruočių stovykloje sportavo beveik 40 krepšininkų, tarp kurių buvo ir keli praeityje NBA spindėję krepšininkai. A.Milaknis treniravosi kartu su buvusiu pirmuoju NBA naujokų biržos šaukimu Gregu Odenu, taip pat Delonte Westu, Glennu Rice’u jaunesniuoju, keliais iš Europos atvykusiais žaidėjais – latviu Dairiu Bertaniu, ukrainiečiu Viačeslavu Kravcovu, lietuvių kilmės amerikiečiu Johnu Shurna, Vitorijos „Laboral Kutxa“ žaidusiu Mike‘u Jamesu ir kitais.

„Žaidėjų buvo tikrai daug. Buvome padalinti į dvi grupes ir per dieną turėjome po vieną treniruotę. Jos pradžioje padarydavome po kelis pratimus ir vėliau visą laiką žaisdavome penki prieš penkis, –pasakojo A.Milaknis. – Treniruotes stebėjo daugybė „Mavericks“ personalo atstovų, o trenerių buvo tiek daug, kad sunku ir suskaičiuoti – vienas vienam pratimui, kitas – kitam, penketukams vadovavo dar po du trenerius.“

Milaknis gavo progą susitikti ir su vyriausiuoju „Mavericks“ treneriu Ricku Carlisle‘u. Nors šis, vienas labiausiai NBA gerbiamų strategų viską labiau stebėjo iš šalies, prieš antrosios dienos treniruotę jis bendravo su stovykloje dalyvaujančiais žaidėjais.

„Treneris išdėstė, ko tikisi iš mūsų. Delonte Westui davė velnių, kad dieną prieš tai perlaikydavo kamuolį, aukštaūgiams paaiškino, kad jų darbas – statyti užtvaras ir „rolinti“ link krepšio, o ne mėtyti iš vidutinio nuotolio.

NBA pastaruoju metu vis labiau akcentuojami tritaškiai metimai ir tai jautėsi. Po R.Carlisle‘o kalbos, antrąją treniruočių dieną, ir pats turėjau asmeniškai geriausią pasirodymą Dalase“, – pasakojo 29 metų gynėjas.

„Mavericks“ trenerių personalas fiksavo kiekvieną krepšininkų žingsnį. Statistika buvo vedama ne tik per rungtynes, bet ir per treniruotes ar apšilimą.

Tritaškio linija NBA yra pusmetriu tolesnė nei Europoje, todėl A.Milaknis tam papildomai pradėjo ruoštis dar Kaune. „Žalgiris“ savo treniruočių salėje turi specialią kamuolių skirstymo mašiną, kuri leidžia snaiperiams salėje dirbti individualiai be kitų pagalbos.

„Prie didesnio atstumo reikėjo laiko įprasti. Europoje taip pat ne visada tritaškį išmeti būdamas visiškai ant linijos, ypatingai, kai varžovai skiria daugiau dėmesio. Tačiau kai per treniruotę iš toliau lengvai išmeti pirmą šimtą metimų, metant antrą šimtą pradėdavo jaustis didesnis nei įprasta nuovargis, – pasakojo A.Milaknis.

Dalase jis nebuvo pažįstamas varžovams, todėl kartais net nustebdavo, kiek daug erdvės gaudavo ties tritaškio linija.

„Po užtvaros matau, kad (varžovas) „leidžiasi per apačią“. Oho, galvoju, turėk tritaškį“, – šypsojosi naudingiausias LKL finalo žaidėjas, kuriam praėjusį sezoną Eurolygoje ir LKL tekdavo įveikti kur kas sudėtingesnes gynybas.

„Mavericks“ apmokėjo krepšininko kelionės ir apsistojimo Dalase išlaidas, tačiau jokių kalbų apie ateitį NBA nebuvo, nes kol kas tai draudžia lygos taisyklės. Iki liepos 1-osios klubams draudžiama bendrauti su žaidėjais apie kontraktus ir šių taisyklių griežtai laikomasi.

Ką trys dienos „Mavericks“ treniruočių stovykloje davė pačiam A.Milakniui?

„Tai buvo labai gera patirtis, – sakė A.Milaknis. – Prieš vykdamas nežinojau, ko tikėtis. Matydavau NBA iš toli, ir atrodė, kad tai kažkas nepasiekiamo, todėl iš pradžių per treniruotes gal net kiek jaudinausi. Bet paskui apsipratau ir pamačiau, kad visur žaidžiamas tas pats krepšinis. Galbūt tikėjausi kiek kitokių treniruočių, tačiau įspūdžiai tik geriausi.“

Šią vasarą snaiperis atostogų dar neturėjo. Po LKL finalo serijos jis išvyko į JAV, o grįžęs pradės ruoštis rinktinės treniruočių stovyklai. Neoficialų kvietimą atvykti į liepos 20-ąją startuojančią rinktinės treniruočių stovyklą jis jau gavo, o Martynui Pociui nusprendus šią vasarą paskirti reabilitacijai, Milakniui praktiškai atsivėrė vieta dvyliktuke.

Tačiau taip toli krepšininkas dar nežiūri. Iki rinktinės jis tikisi daugiau žinoti apie savo ateitį klubiniame krepšinyje – per artimiausias pora savaičių A.Milaknis tikisi susitikti su „Žalgirio“ vadovais ir aptarti savo galimybes likti Kaune ilgesniam laikui.

Komentarai