Fantastiškai lietuviškai kalbantis S.Vene: „Kaune kartais netiki, kad aš – estas“ 0

Donatas Urbonas, specialiai 24sek.lt, Ryga

Laisvės alėjoje užkalbintos merginos turbūt net nesusimąstydavo, kad kalbasi su estu. Būsimas Lietuvos rinktinės varžovas Siimas-Sanderis Vene ištempęs ausis savo treneriui bandys perduoti visus Jono Kazlausko auklėtinių planus. Prieš devynerius metus į Kauną dar kaip paauglys atsikraustęs 24-erių 203 cm ūgio puolėjas pavyzdingai kalba lietuviškai ir Kauną vadina savo antraisiais namais.

„Žaidžiu už Estijos rinktinę, todėl labiau jaučiuosi estas, – šyptelėjo S.Vene. – Bet vis tiek, Kaunas man yra antrieji namai. Daugiausia laiko leidžiu Kaune ir man ten smagu.“

„Žalgirio“ atstovai patys stebisi, kaip S.Vene taip greitai perprato lietuvių kalbą. Atvažiavęs į Kauną penkiolikos, po trejų metų be jokių problemų jis jau kalbėjo lietuviškai.

Lietuvių kalbos žinias jis šlifavo Kauno mokykloje ir papildomai lankydamas kursus.

„Taip, su linksniais man sunku. Bet sunkiausia – su gramatika. Galūnės visokios…“ – šyptelėjo S.Vene.

Būna, kad netiki, jog aš – estas. Kai kurie supranta, kai kurie gal žino, o kai kurie visai netiki.

Jis prunkščia paklaustas, kokie lietuviški žodžiai jam pasirodė linksmiausi. Tikina, kad tikrai prisižvengdavo, tik iškart prisiminti linksmųjų žodžių nesugebėjo.

Lietuviškai kalba ir kitas „Žalgirio“ legionierius – latvis Kasparas Vecvagaras. Tiesa, gynėjo akcentas juntamas kiek labiau – Kaune jis gyvena penkerius metus. Tuo tarpu aplinkiai kartais negali patikėti, kad S.Vene – estas.

„Būna, kad netiki. Kai kurie supranta, kai kurie gal žino, o kai kurie visai netiki“, – rungtynių su Lietuva išvakarėse linksmais prisiminimais dalijosi puolėjas.

Bet S.Vene kikena – su merginomis šis lietuviškai kalbančio esto triukas suveikdavo.

„Įdomesnis variantas gal“, – nusijuokė estas.

Adaptacija prie lietuviškos kultūros neužėmė daug laiko. Lietuva pernelyg nesiskiria nuo Estijos, todėl Kaune krepšininkas dar būdamas paauglys pritapo labai greitai.

„Buvau vaikas, todėl per daug nesukau galvos. Tiesiog gyvenau krepšinio ritmu, buvo kitoks gyvenimas. Apie kitus dalykus nereikėjo daug galvoti. Ėjo laikas, komandoje buvo viskas gerai, ir negaliu pasakyti, kad buvo labai sunku pritapti. Estija labai nesiskiria nuo Lietuvos“, – teigė S.Vene.

Vidutiniškai po 11,7 taško ir po 8 atkovotus kamuolius Europos čempionate per rungtynes renkantis estų lyderis Kaune apsiprato, bet „Žalgirio“ sudėtyje iki galo dar neįsitvirtino.

Sėkmingiausias „Žalgiryje“ jam buvo praėjęs sezonas, kai Eurolygoje per 9 minutes S.Vene spėdavo pelnyti po 3,4 taško ir atkovoti po 1,2 kamuolio.

Kad gali būti naudingas svarbiose rungtynėse, S.Vene parodė per LKL finalo seriją. Per ketverias dvikovas su Vilniaus „Lietuvos rytu“ jis pelnydavo po 5,5 taško ir atkovodavo po 3 kamuolius.

S.Vene buvo tas žalgiriečių „X faktorius“, kuris nuo suolo patikimai leisdavo atsipūsti lyderiams.

„Sezonas bus labai svarbus, bet nemačiau pusės komandos, nesportavau kartu, todėl sunku kalbėti. Turiu savo lūkesčius, bet pamatysime, kaip bus“, – pasakojo S.Vene.

Komentarai