Skanduotes „Žalgiriui“ kuria ne kompozitoriai, o fanų aistra 3

Garsios skanduotės – tai fanų kovos dėl pergalės ginklai. Kauno „Žalgirio“ legenda nuo seno skrieja į pergales kartu su „Ant kalno mūrai“, tribūnose aidi būgnai, plazda vėliavos.

Fanų klubo „Green Death“ nariai skaičiuoja, kad kitąmet minės 30 metų veiklos sukaktį. Būtent 1987 metais aistringiausi „Žalgirio“ sirgaliai ėmė burtis Kauno sporto halės E tribūnoje, skandavo ir dainavo. Palaikyti komandos lietuviai vykdavo į Maskvą, kitus tuometės Sovietų Sąjungos miestus.

Vaidas Plauška, fanų klubo „Green Legion“ vadovas, teigia, kad sirgaliai negali gyventi be emocijų. „Ypač stiprūs įspūdžiai lieka naujokams, kurie pradeda keliauti paskui komandą į rungtynes išvykose, mokosi iš senbuvių, kaip palaikyti „Žalgirį“, – pažymi V.Plauška. Kartu jis priduria, kad stipri aistra krepšiniui yra geriausias mokytojas, todėl jaunimas visko išmoksta ir be namų darbų.

„Green White Boys“ fanų klubo atstovas Tautvydas Kubilius sako, kad viena sudėtingiausių užduočių per rungtynes tenka žaliai baltų armijos dirigentams. „Žmogus, kuris užvedinėja tribūną privalo greitai orientuotis ir tinkamu metu parinkti reikiamą skanduotę ar dainą.

Mūsų skanduotės priklauso ir nuo situacijos aikštėje, ir nuo žmonių skaičiaus tribūnoje, ir nuo arenos nuotaikos, ir dar nuo daugelio kitų dalykų. Pavyzdžiui, po gero epizodo gynyboje arena visada audringai palaikys į ataką skubančius krepšininkus, todėl tokiu metu labiausiai tinka trumpa skanduotė.

Jeigu komanda atsiduria duobėje, palaikymas – vėl kitoks. Svarbiausia, kad 116-oji ir 117-oji tribūna „Žalgirio“ arenoje niekada nenutiltų – palaikymas negali nutrūkti. Išvykose, žinoma, būna sunkiau. Ypač, jeigu tenka žaisti Graikijoje ar Turkijoje. Bet mes randame būdų būti išgirsti, mokame parodyti savo komandai, kad esame kartu“, – pasakoja T.Kubilius iš „Green White Boys“.

„Žalgirio“ fanų klubų svetainėse galima rasti daugiau negu dvi dešimtis skanduočių, kurios atskleidžia žaliai baltų istoriją ir vaizduotės jėgą. Fanų kūriniai arenoje gali skambėti grėsmingai lyg karinis maršas, pavyzdžiui: „Mes su Žalgiriu kartu! Kur jis žaidžia nesvarbu!“ arba lyriškai, kaip šios, kiek pakeistos, lietuvių liaudies dainos eilutės: „Lineli, lineli, laikas tau žydėti! Žalgiri, Žalgiri, laikas tau laimėti!“.

Fanų klubų lyderiai sutinka – kuo daugiau aistruolių sutelkia „Žalgiris“, tuo daugiau idėjų atsiranda. „Kartais sirgaliai sukuria skanduotę tiesiog automobilyje pasiklausę radijo. Pradeda niūniuoti, pakeičia žodžius ir štai, dainą jau traukia visa žaliai baltų tribūna“, – šypsosi V.Plauška iš „Green Legion“.

Lietuvos čempionas naują sezoną pradėjo galinga idėja – pasauliniu „Žalgirio“ fanų surašymu, kurį palaiko „Utenos alus“. Surašymo puslapis zaliabalta.lt rodo, kad jau užsirašė daugiau negu 30 tūkstančių žmonių. Į surašymą įsitraukė visų Lietuvos miestų gyventojai ir po pasaulį išsibarstę lietuviai.

Kalbėdami apie naują sezoną užsienyje gyvenantys „Žalgirio“ fanai linki komandai užsispyrimo ir pergalių.

„Komanda pasipildė jaunais talentais, taip pat yra patyrusių žaidėjų, kurie suklijuoja žaidimą ir uždega savo pavyzdžiu kitus, rodo kaip reikia kovoti dėl kiekvieno aikštės centimetro, dėl kiekvieno kamuolio iki pat finalinio arbitro švilpuko. Pergalės pasiekiamos tik sunkiu kasdieniu darbu“, – įsitikinęs Londone jau 5 metus gyvenantis „Žalgirio“ fanas Evaldas Zaranka. Jis gavo oficialų fano sertifikatą, kai užsirašė antrąją pasaulinio „Žalgirio“ fanų surašymo dieną.

Savo vizitą Lietuvoje E.Zaranka visada derina su mylimos komandos rungtynių tvarkaraščiu, kad galėtų įsilieti į žaliai baltų gretas ir iš visų jėgų užtraukti „Žalia! Balta!”.

Komentarai

  1. arunas

    zalia kurva

  2. barselonos fanas

    dusk nx pyderaste

  3. zalia balta

    Tikrai prisidedam visa zalgirio sirgaliu arena prie fanu skanduociu palaikymo tai krepsininkams prideda pasitikejimo usivedimo