Pirmasis blynas 0

Praėjusią savaitę visiems oficialiai prisistatė kaip niekad atsinaujinęs “Žalgiris” – tiek žiniasklaidai , tiek krepšinio mylėtojams bei sirgaliams. Pirmiesiems penktadienį buvo surengta spaudos konferencija, kurios metu visi dalyvavusieji galėjo pabendrauti su žalgiriečiais bei susipažinti su komandos tikslais, vizijomis bei nauju generaliniu komandos rėmėju banku “Snoras”. Kostiumuoti ir pasitempę Kauno klubo krepšininkai ir treneriai, prieš tai kelias valandas praleidę pozuodami foto objektyvui, spaudos konferencijoje buvo linksmai nusiteikę – ekipos senbuviai pasveikino naujokus, o Tanokai Beardui, kaip komandos kapitonui, buvo pavesta misija įteikti marškinėlius pirmąkart juos vilkėsiantiems žalgiriečiams.

Ypatingo Tanokos dėmesio dėl dviejų priežasčių susilaukė Hanno Mottola – viena iš jų yra ta, jog suomis nemažai laiko praleido (žaidė ir mokėsi vietos koledže) Jutos valstijoje (JAV), iš kur yra kilęs ir pats T.Beardas. Kažkada “T” rimtai ar pusiau juokais sakė, jog jo svajonė tapti šios valstijos gubernatoriumi. Antroji priežastis – dar rungtyniaudamas Bolonijos “Climamio” klube H.Mottola buvo akis į akį susidūręs su T.Beardu, tačiau tai nebuvo draugiškos akimirkos. “Žalgirio” kapitonas pasidžiaugė, jog buvęs varžovas dabar tapo geru komandos draugu. Spaudos konferencijos metu buvo pristatytas ir A.Sabonio krepšinio mokyklos projektas – unikalus krepšinio kamuolys, kurį papuošė “Žalgirio” prezidento A.Sabonio parašas. Šeštadienį žalgiriečiai surengė sezono atidarymo šventę į Kauno sporto halę sugužėjusiems aistruoliams. Ir tai ne tik sezono startas BBL čempionato rungtynėmis bet ir tai, kas vyko prieš ir po jų. Taigi prieš rungtynės Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Vladas Garastas, “Žalgirio” vyr.treneris Ainaras Bagatskis ir komandos kapitonas Tanoka Beardas užmaišė tešlą pirmajam Kauno klubo blynui. Kiek vėliau halėje susirinkę žiūrovai tradiciškai išgirdo Lietuvos Respublikos himną, kurį šįkart atliko grupė NEO , pastaroji taip pat pristatė BBL lygos dainą. Grįžtant prie to pirmojo blyno – žalgiriečiai jį kepė ne tik simboliškai, kalbomis, bet ir darbais krepšinio aikštėje – tiksliau rungtynėse su Talino “Kalev/Cramo” krepšininkais iš Estijos. Šią dvikovą drąsiai galima pavadinti eksperimentine. “Žalgirio” strategai dažnai keitė krepšininkus, ieškodami optimalaus penketo. Aikštėje pasirodė beveik visi žalgiriečiai – išskyrus D.Šilinskį ir žaisti dėl traumas negalintį Marcelinho. Nuo pirmųjų mačo sekundžių matėsi, jog krepšininkus kaustė startinis jaudulys, taip pat komandai dar trūksta ir susižaidimo.

„Žaidimas nebuvo toks kokio visi laukė – tiek žiūrovai, tiek treneriai, tiek patys krepšininkai. Keletą momentų mes demonstravome tokį žaidimą, kokį ir planavome, tačiau iš 40 rungtynių minučių, tai darėme maždaug penkias. Galima rasti šimtą priežasčių – gal žaidėjai perdegė, gal ne taip nusiteikė, gal mano žodžiai iki jų nenukeliavo, gal aš nemokėjau pasakyti, perduoti jiems informaciją. Po šio mačo pasakiau vyrams, kad su tokiu žaidimu mums Eurolygoje nėra ką veikti. Estai nieko įspūdingo nepadarė, tačiau išnaudojo progas – kada reikėjo pataikė tritaškius, greitai sugrįždavo į gynybą. Gerai, kad laimėjome. Atrodė, jog Talino klubas dvikovos pabaigoje tiesiog išsigando. Kol kas mūsų žaidimui trūksta greičio –juk rungtynių metu nereikia ieškoti kaltų, reikia žaisti, laiku grįžti į gynybą ir kuo greičiau bėgti į puolimą. Sakiau krepšininkams, kad mačo pabaigoje neleistų varžovams mesti, reikalavau agresyvesnės gynybos, kad ir su pražangomis. Žalgiriečiai, kuomet jau iniciatyva buvo mūsų rankose, nesužaidė užtikrintai iki pat galo. Svarbiausia, kad toks per didelis pasitikėjimas savo jėgomis nevirstų chroniška liga.” – sakė “Žalgirio” vyr.treneris A.Bagatskis.

Kritikos A.Bagatskis komandai tikrai negailėjo, tačiau išskyrė ir geresnius epizodus. Pavyzdžiui, Paulius Jankūną, kai jam nesisekė atakuoti, puolėjas puikiai tai kompensavo gynyboje. Ir M.Popovičių, pademonstravusį puikų žaidimą. Tiesa, Paulius Jankūnas, mačo pabaigoje vedęs komandos draugus į priekį, iš viso dvitaškius (4/4) ir tritaškius (1/1) metė 100% taiklumu – metė nedaug, tačiau be klaidų. “Norime LKL ir BBL lygose išbandyti visus žaidėjus, kad jie kuo daugiau gautų žaidybinio laiko ir neužsisėdėtų ant atsarginių suolo. Per devyniais artimiausias dienas, mes sužaisime penkerias rungtynes, tai yra labai daug, todėl negalime viso žaidimo užkrauti ant dviejų ar trijų žaidėjų, reikia racionaliai paskirstyti jėgas. O baigiant apie šeštadienio rungtynes, aš tiesiog noriu atsiprašyti visų žiūrovų, kurie atėjo pasižiūrėti sezono atidarymo šventės ir nedaug trūko jog ją mes būtume sugadinę. “ – apgailestavo strategas. Marko Popovičius, puikiai vadovavęs komandos draugų žaidimui ir pats sėkmingai užbaigdavęs atakas, buvo rezultatyviausias šiame mače, pelnęs 19 taškų ir atlikęs du rezultatyvius perdavimus. „Tai tik sezono pradžia, todėl nerimauti nereikia, mums dar reikia laiko susižaisti, tačiau kiekvieną kartą mes žaisime vis geriau ir geriau. Svarbiausias dalykas, jog mes laimėjome, tačiau iš tikrųjų dar nežaidėme kaip turėjome. Mes dar privalome padirbėti tiek puolime, tiek gynyboje. Prie komandos netrukus prisijungs naujas žaidėjas Kirk Penney, jis yra puikus snaiperis. Bet ir šis gynėjas turės adaptuotis. Turime būti kantrūs. Sėkmingas mano pasirodymas nieko nereiškia, kol komanda nežaidžia labai gerai. Svarbiausia yra komanda.“ – sakė M.Popovičius.

Taip pat galima išskirti net 16 kamuolių po krepšiais sugriebusį ir dešimt taškų įmetusį T.Beardą bei daugiausiai rezultatyvių perdavimų (4) atlikusį H.Mottolą, kuris dar pridėjo ir šešis taškus bei septynis atkovotus kamuolius. Jei jau užbaigus žaidėjų temą –pati karščiausia naujiena, – apie kurią jau užsiminė mano cituotas M.Popovičius – “Žalgiryje” vieną snaiperį pakeitė kitas. Netrukus Kauno klube pamatysime dar vieną naujoką – vieną N.Zelandijos rinktinės lyderių, praėjusiame sezone Eurolygos vicečempionei “Maccabi” komandai atstovavusį Kirką Penney, kuris pavaduos dėl traumas negalintį rungtyniauti Marcelinho. O Kol kas apie K.Penney pašnekėjome su “Žalgirio” vyr.treneriu A.Bagatskiu, kuris sakė, jog šis gynėjas yra pavojingas snaiperis.

“Negalime likti be Machado. Šioje pozicija, nors kartais gali pasirodyti kad ji nėra tokia svarbi, negali būti spragų. K.Penney gerą sportinę formą demonstravo Pasaulio čempionate Japonijoje. Jis, kuomet atstovavo “Maccabi” klubui, gaudavo labai mažai žaidybinio laiko, tačiau tuos šansus sugebėdavo išnaudoti. Gynėjas ne tik gali mesti, bet turi gerus fizinius duomenis ir gali atlikti kitus žaidimo komponentus – prasiveržti, atiduoti perdavimą. Taigi sudėję visas tas detales, nusprendėme, jog “Žalgiriui” jis gali būti tinkamas.” – pažymėjo strategas. Jeigu dar kalbant apie “Žalgirio” savaitgalio rungtynes, Talino “Kalev/Cramo” klubas išvyko nugalėtas dviem taškais, beje, tai jau antroji tokia panaši nesėkmė estams, prieš tai jie vienu tašku buvo priversti pripažinti Klaipėdos “Neptūno” pranašumą. Po mačo žalgiriečiai neišsilakstė į rūbines, o visiems žiūrovams pademonstravo, kad yra neblogi šokėjai – su profesionaliomis Kauno “Sūkurio” šokėjomis nepabūgo kojų grakštumo išmėginti M.Popovičius, V.Štimacas, V.Jasikevičius ir D.Šilinskis. Beje, Popą visi žiūrovai išrinko geriausiu šokėju. Vėliau visiems buvo pristatytas “Žalgirio radijo” projektas, o “Žalgirio” sezono atidarymo šventę užbaigė Vilijos pasirodymas. Prie praėjusios savaitės BBL rezultatų dar grįšime.

Beje, dar noriu pasakyti, kad “Žalgirio” šventės metu, gimė naujas Kauno klubo projektas – “Žalgirio laikraštis”, padėsiantis dar labiau susipažinti su visais žalgiriečiais, dar daugiau apie juos sužinoti. Leidinyje į žalgiriečius žiūrėsime ir apie juos rašysime įvairiausias kampais, kartais gal ir labai netikėtais. Patiems krepšininkams “Žalgirio laikraštis” taip pat labai patiko, ypač nuotraukos, publikuotos jame, aišku jų pačių nuotraukos. Žalgiriečiai sakė, po rungtynių laikraštį parsinešią namo. “Žalgirio laikraštis” bus leidžiamas prieš kiekvienas Eurolygos namų rungtynes ir bus platinamas į rungtynes atėjusiems žiūrovams. Tai turėtų būti dar viena paskata nepatingėti ir ateiti į Kauno sporto halę bei palaikyti “Žalgirį”. Dabar pažvelkime, kaip sekėsi “Žalgirio” jaunimui. Kauno klubo dukterinė komanda praėjusią savaitę jau sužaidė dvejas NKL čempionato rungtynes – pirmosiose namuose, po negražios pradžios, nesunkiai nugalėjo Prienų “Prienus”, antrosiose – jau išvykoje, žalgiriečiai, po įtemto siužeto trilerio, pasibaigusio pratęsimu, sugebėjo palaužti Anykščių “Puntuko – Jarimpekso” krepšininkus. Apie pirmąjį “Žalgirio” jaunimo blyną pašnekėjome su vyriausiuoju komandos strategu Rimvydu Samulėnu.

„Antrosios rungtynės buvo sunkesnės, jautėsi žaidėjų, dalyvavusių A.Sabonio taurės turnyre, nuovargis. Trečiajame kėlinyje pralaiminėjom 16 taškų skirtumu, tačiau suaktyvinę gynybą pamažu perlaužėm dvikovos eigą ir perėmėm iniciatyvą. Galėjom baigti mačą ir be pratęsimo, likus dviems minutėms, turėjo keturių taškų persvarą, tačiau krepšininkai padarė keletą klaidų, neatsikovojo tų kamuolių, kuriuos turėjo atsikovoti ir pridėjo varžovams dar penkias papildomas minutes. Tačiau žalgiriečiai neatidavė pergalės varžovams ir pelnytai laimėjo. Noriu labai pasidžiaugti savo žaidėjais, kurie parodė kovingą charakterį ir ekstremaliomis sąlygomis laimėjo dvikovą. Krepšininkai dar kartą, kad rungtynės susideda iš keturių dalių ir žaisti reikia iki galo. „ – sakė R.Samulėnas. Tiesa, strategas pripažino, jog žaidimo kokybe dar nėra patenkintas. Beje, būtinai turiu paminėti, jog „saboniukai“ triumfavo 13 – jame A.Sabonio taurės turnyre, finale įveikę Š.Marčiulionio krepšinio mokyklos komandą. Kauniečiai buvo apdovanoti turnyro taure, aukso medaliais, atminimo prizais. ŠarūnasVasiliauskas buvo pripažintas naudingiausiu turnyro žaidėju, į simbolinį penketą pateko dar vienas žalgirietis Vytenis Lipkevičius. R.Samulėnas labai gyrė puikiai finale rungtyniavusį Adą Juškevičių, kuris pelnė net 31 tašką ir, anot stratego, „tempė už ausų visą komandą“.

R.Samulėnas pripažino, jog finalinė kova buvo sunkiausia šiame turnyre, tačiau smagiausia ir saldžiausia buvo 20 taškų skirtumu nugalėti Maskvos CSKA jaunimą. Treneris pripažino, jog nesitikėjo taip lengvai įveikti maskviečius.

NKL čempionate, be jaunųjų žalgiriečių, liko dar keturios komandos, nepatyrusios pralaimėjimo kartėlio.

I pogrupyje pirmauja po dvi pergales iš tiek pat galimų iškovojusi Klaipėdos “Nafta – Uni – Lavitė” ir Kauno “Hermio projektai”. II pogrupio viršuje įsitaisė taip pat be pralaimėjimų žengiantys Vilniaus “Akademijos – MRU” krepšininkai, jau apkalbėti žalgiriečiai ir Alytaus “Alytus” komanda. Penktadienį prasidėjo trečiasis Baltijos krepšinio lygos sezonas, kuriame rungtyniauja keturiolika Lietuvos, Latvijos ir Estijos vyrų krepšinio klubų, suskirstytų į du pogrupius. Šį savaitgalį buvo sužaisti aštuoni mačai. Kaip jau minėjau, Talino “Kalev/Cramo” apmaudžiai pralaimėjo Klaipėdos “Neptūnui”, Vilniaus “Sakalai” nepasipriešino Šiaulių “Šiauliams”, beje, su pastaraisiais jau rytoj susitiks ir žalgiriečiai, latvių Valmieros klubas gana netikėtai trims taškais kapituliuoti privertė Rygos “Barons”, o Tartu “Rock” iš Estijos palaužė Kėdainių “Nevėžį”, kurio gretose žaidžia trys “Žalgirio” paskolinti krepšininkai – Juozas Ramanauskas, Gediminas Navickas ir Andrius Aleksandrovas. Beje, pastarasis vėl buvo rezultatyviausias kėdainiškių gretose, gynėjas pelnė 16 taškų, atliko du rezultatyvius perdavimus ir perėmė tris varžovų kamuolius. J.Ramanausko sąskaitoje aštuoni atkovoti kamuoliai ir šeši taškai. Po traumos atsigaunantis G.Navickas atliko penkis rezultatyvius perdavimus ir įmetė tris taškus. O Panevėžio „Panevėžys“ namuose po atkaklios kovos pralaimėjo prieš Latvijos čempionus „Venspils“, dar viena latvių komanda Rygos „Riga“ sutriuškino Kauno „Atletą“, Vilniaus „Lietuvos rytui“ priešnuodžių nerado nuo „Venspilio“ neatsilaikęs „Panevėžys“. Tas pats “Venspils“ antrą pralaimėjimą padovanojo silpnai atrodančiam “Atletui”

Iki sausio mėnesio paaiškės trys geriausios kiekvieno pogrupio komandos, kurios vėliau sudarys I-ąjį divizioną. Likusios ekipos žais II-ajame divizione, kur trys geriausios išsaugos vietas lygoje. o 2007-2008 metų sezone BBL turnyre iš viso žais dvylika Baltijos valstybių vyrų krepšinio komandų.

Be devynių geriausių artėjančio sezono komandų, trys – po vieną iš kiekvienos šalies – gaus vardinius kvietimus.

Iš Pabaltijo dabar keliamės į Ispanija, čia startavo viena pajėgiausių Senojo Žemyno lygų. Pirmojo ACB turo rungtynėse labai sėkmingai pasirodė lietuviai. Virginijus Praškevičius, atstovaujantis Fuenlabrados „Alta Gestion” ekipai, pergalingai pasibaigusiame mače su „C.B. Granada“, savo komandai pelnė 18 taškų ir buvo rezultatyviausias.

Sėkmingą žaidimą parodė ir Valensijos „Pamesos“ garbę ginantis buvęs žalgirietis Mindaugas Timinskas. Lietuvis buvo trečias pagal rezultatyvumą, puolėjas pelnė 16 taškų ir atliko tris rezultatyvius perdavimus. Tiesa, tai neišgelbėjo „Pamesos“ nuo apmaudaus pralaimėjimo. Valensijos klubas turėjo pripažinti vieno taško Ispanijos lygos vicečempionės Vitorijos „Tau Ceramica“ pergalę.

Įspūdingas buvo Valensijos „Pamesa“ naujoko Dejano Milojevičiaus debiutas Ispanijos krepšinio lygoje. Mindaugo Timinsko komandos draugas buvo pripažintas naudingiausiu I turo ACB lygos žaidėju.

Tame mače 29 metų serbas per 34 minutes į varžovų krepšį įmetė 27 taškus, atkovojo 9 kamuolius, atliko 2 rezultatyvius perdavimus, išprovokavo 7 varžovų pražangas.

Prasčiau sekėsi buvusiam žalgiriečiui Dainiui Šalengai, kuris Žironos “Akasvayu” komandai pelnė penkis taškus. Tačiau skirtingai nei Valensijos “Pamesa”, katalonų klubas iškovojo sunkią, bet vis dėlto pergalę prieš Vajadolido “Grupo Capitol” komandą rezultatu 75:74.

Kiti įdomesni rezultatai:

UlEB taurėje šį sezoną dalyvausiantis Madrido „Real“ klubas net 29 taškais sutriuškino Eurolygoje žaisiančią Malagos „Unicają“. O Barselonos „Barcelona“ „gavo malkų“ nuo Alikantės „Etosa“ krepšininkų. Ši dvikova pasižymėjo ypatingu nerezultatyvumu. Abi komandos sugebėjo įmesti tik kiek daugiau nei šimtą taškų. Barselonos komandos gretose sėkmingiausiai rungtyniavo J.C.Navarro, kuris pelnė 14 taškų. Jis buvo vienintelis krepšininkas katalonų gretose, sugebėjęs įmesti dviženklį taškų skaičių. Kitų žaidėjų indėlis buvo gerokai kuklesnis.

Eurolygos vicečempionas Tel Avivo „Maccabi“ draugiškose rungtynėse jėgas išbandė su Bolonijos “Climamio” komanda. Italijoje vykusiame mače, kuris baigėsi rezultatu 106:102 Izraelio krepšininkų naudai. „Maccabi“ įspūdingai metė tolimus metimus – iš 14 pataikė 13 (93 proc. taiklumas).
„Maccabi“ klubui lietuvis Simas Jasaitis surinko 14 taškų. Rezultatyviausias buvo Rodney Bufordas pelnęs 24.

„Climamio“ komandai Marco Belinelli surinko 24 taškus, Tyusas Edney pridėjo 22.

Kuriozine situacija susiklostė Turkijoje, kur šiuo metu vyksta šalies taurės turnyras. Antrojo varžybų etapo susitikime tarp „Tofas“ ir būsimo “Žalgirio” varžovo Eurolygoje „Fenerbahce“.

Štai kaip viskas buvo:

„Fenerbahce“ ekipos gynėjas Willie Solomonas pataikė tolimą metimą paskutinėmis mačo sekundėmis bei išvedė savo ekipą į priekį 76:75. Susitikimo nugalėtoju tapo „Fenerbahce“ klubas, o naudingiausiu dvikovos žaidėju pripažintas W.Solomonas.

Tačiau iškart po finalinės rungtynių sirenos, abejojantys „Tofas“ klubo atstovai pareikalavo peržiūrėti paskutinį mačo epizodą. Pasirodo, mesdamas tritaškį W.Solomonas užmynė ant linijos ir susitikimo arbitrai buvo priversti užskaityti 2 taškus, dėl to rezultatas tapo lygus 75:75, ekipos turėjo žaidė pratęsimą.

Klubų atstovai pakvietė jau nusirengti spėjusius krepšininkus iš persirengimo kambarių, o sužaidus pratęsimą išaiškėjo „Tofas“ ekipos pranašumas. Jie laimėjo rungtynes 92:90.

Tai tiek tų krepšinio pasaulio įdomybių kol kas.

Komentarai