Varžovas: Tel Avivo „Maccabi“ 0

Įsibėgėja Kauno „Žalgirio“ ir jaunųjų žurnalistų projektas. Pateikiame Pauliaus Čeponio apžvalginį straipsnį apie būsimą žalgiriečių varžovę – Tel Avivo „Maccabi“ komandą.

Po pergalės prieš Belgrado „Partizan“ klubą Kauno „Žalgirio“ laukia ne ką lengvesnės rungtynės – svečiuose. „Nokia“ arenoje teks susigrumti su keturis kartus Eurolygos čempione tapusia Tel Avivo „Maccabi“ komanda.

Vasaros naujienos

Izraelio klubas vasarą tikrai nesnaudė. Visų pirma, buvo pasirašyta sutartis su treneriu Davidu Blattu, apie kurį pasakoti atskirai tikrai nereikia. Taip pat buvo sustiprinta gynėjų grandis. Įsigytas Jeremy Pargo. Įžaidėjas, ragavęs NBA duonos, turėtų tapti vienu iš lyderių izraeliečių komandoje. Nors pirmosiose rungtynėse per 22 minutes jis „sugebėjo“ surinkti -2 naudingumo balus, jis vis tiek labai pavojingas.

Puolėjų grandyje – Richardas Hendrixas. Praėjusį sezoną ACB lygos „Granada“ ekipoje praleidęs amerikietis pirmosiose rungtynėse pelnė 9 taškus. Tačiau naudingumo koficientas – vos +2.  Nepaisant to, jis yra startinio penketo žaidėjas ir su juo tikrai bus vargo. Taip pat buvo sustiprinta priekinė linija – į ekipą iš Ispanijos sugrįžo Lioras Eliyahu. Žydas pirmosiose rungtynėse pelnė vos 4 taškus, tačiau jo sugebėjimus dauguma tikrai žino. Jis – viena pavojingiausių „Maccabi“ figūrų. Taip pat buvo įsigytas milžinas iš Graikijos – Sofoklis Schortsanitis. Beveik 150 kilogramų sveriantis galiūnas turėtų sudaryti rūpesčių kauniečiams. Ir nors ekipą paliko D’oras Fisheris, Alanas Andersonas, Stephanas Lasme, Andrew Wisniewskis bei Ravivas Limonadas, Tel Avivo komanda tikrai nesiruošia būti pastumdėle ir tikisi keliauti labai toli.

Istorija

Paskutinį kartą oficialiose varžybose „Žalgiris“ bei „Maccabi“ susitiko 2007-2008 metų Eurolygos „Top 16“ etape. Tos rungtynės „Žalgiriui“ jau nieko nebelėmė ir „Nokia“ arenoje buvo pralaimėta rezultatu 66:80. Tada varžovų komandą į priekį vedė Yotamas Halperinas, Terencas Morrisas bei Nikola Vujčičius. Šio trejeto komandoje jau nebėra. „Žalgirio“ gretose rezultatyviausias buvo Marcusas Brownas. Jis pelnė 16 taškų. Deja, jis dabar yra traumuotas, ir šią savaitę mums padėti negalės. Iš tuometinės komandos be amerikiečio Kaune liko Mantas Kalnietis, Dainius Šalenga, Paulius Jankūnas bei DeJuanas Collinsas. Iš „Maccabi“ – Derrickas Sharpas, Lioras Eliyahu, Talas Buršteinas bei Davidas Blu, kuris tada dar vadinosi Davidu Bluthentaliu. Nepaisant šio pralaimėjimo, prieš tai geltonieji buvo atvykę ir į Kauną. Ten jie buvo sutriuškinti – 101:82. Pažymėtina, jog tame sezone būsimieji varžovai nužygiavo iki pat Eurolygos finalo ir tik ten nusileido Maskvos CSKA klubui.

Paskutinį kartą „Žalgiriui“ nugalėti 4 kartus Eurolygos čempionę „Nokia“ arenoje pavyko 2004 metų gruodžio 24 dieną. Tada kauniečiai triumfavo laimėję rezultatu 104:102. „Žalgirį“ į pergalę atvedė Robertas Packas.

Taip pat galime prisiminti skaudų pralaimėjimą 2004 metų balandį, kai „Žalgiris“ praktiškai jau buvo iškovojęs pergalę, kurį būtų garantavusi kelią į Eurolygos finalo ketvertą, tačiau likus kelioms sekundėms ir „Žalgiriui“ pirmavus 3 taškais Giedrius Gustas metė 2 baudos metimus. Pirmasis skrieja pro šalį. Antrąjį lietuvis realizuoja, tačiau Tanoka Beardas per anksti įbėga į baudos aikštelę. Atrodo, baigėsi rungtynių laikas, „Žalgiris“ triumfuoja. Bet… Pasirodo, dar buvo likusios 2 sekundės. Derrickas Sharpas įmeta tritaškį – pratęsimas. Jame „Žalgiriui“ jokių šansų, ir „Maccabi“ pergalė – 107:99. Tose rungtynėse Šarūnas Jasikevičius pelnė 37 taškus.

Ketvirtadienio rungtynės

Buvo gražių pergalių, buvo skaudžių pralaimėjimų. Bet visa tai reikia pamiršti – Kauno ekipa ketvirtadienį 21 val. Lietuvos laiku susitinka su Tel Avivo „Maccabi“. Liko nepaminėtas 1 žaidėjas – Chuckas Eidsonas, praleidęs porą sezonų Lietuvos sostinės komandoje. Jis tapo praėjusios savaitės Eurolygos naudingiausiu žaidėju ir, nors jo komanda pralaimėjo Vitorijos „Caja Laboral“ 78:94, savo individualiu pasirodymu jis turėjo likti patenkintas. 14 taškų, 7 atkovoti kamuoliai bei 8 rezultatyvūs perdavimai ir 30 naudingumo balų. Jį stabdyti bus tikrai sunku. Bet žalgiriečiai jį stabdyti, na, bent jau kartais, gali. Tą prisimename iš LKL laikų. Ko gero, šansų mes turėsime, ir jeigu pataikysime savo metimus, ir nepridarysime tiek klaidų, kiek padarėme prieš „Partizan“ (21), galime tikėtis gero rezultato.

Komentarai