J.Plaza: „Neturime laiko poilsiui – reikia išlaikyti sirgalius džiuginantį žaidimo lygį“ (VIDEO) 0

Marius Bagdonas, www.kaunodiena.lt

Be nuostolių Eurolygos pirmąjį grupių etapo ratą nužingsniavęs Kauno „Žalgiris“ ruošiasi kelionei į Kroatijos sostinę Zagrebą. Šio sezono kampaniją įspūdinga pergale 90:62 namuose prieš „Cedevita“ komandą pradėję Joano Plazos auklėtiniai tikisi žygdarbį pakartoti ir varžovų aikštelėje.

Abi ekipos gavo po spyrį

Dvikovą Zagrebo sporto rūmuose „Cedevitos“ krepšininkai pasitiks gerokai susierzinę. Praėjusį savaitgalį repetuodami prieš mūšį su žalgiriečiais Božidaro Maljkovičiaus auklėtiniai netikėtai pralaimėjo Adrijos lygos rungtynes Skopjės „MZT Aerodrom“ krepšininkams.

Išvykoje žaidę Kroatijos vicečempionai į duobę pateko antrajame kėlinyje ir nors po didžiosios pertraukos buvo pavykę atsitiesti, lemiamame ketvirtyje vėl smigo žemyn – 61:74.

Šalto dušo nepavyko išvengti ir žalgiriečiams. Savaitgalį Latvijoje nutrūko 11 iš eilės laimėtų „Žalgirio“ rungtynių serija. Niuksą VTB Vieningosios lygos varžybose prieš Rygos VEF gavę kauniečiai žada reabilituotis.

„Žinoma, jog viską galėtume „nurašyti“ į nuovargį, tačiau, mano manymu, mes pavargę ar nepavargę turime kovoti kitaip. Tokias komandas kaip VEF mes privalome įveikti. Manau, kad psichologinių problemų nesėkmė tikrai nepadarys. Kada nors ta diena turėjo ateiti. Gal net gerai, kad suklupome Rygoje. Tai nebuvo tos rungtynės, kurių negalėjome pralaimėti. Dabar turime padaryti išvadas, ištaisyti klaidas ir žengti į priekį“, – įsitikinęs „Žalgirio“ puolėjas Darjušas Lavrinovičius.

Laukia kitokio mačo

28 taškų persvara prieš „Cedevitą“ iškovota pergalė iki šiol išlieka „Žalgirio“ komandos visų laikų rekordu Eurolygoje. Sunkiai debiutinį sezoną stipriausių žemyno komandų turnyre pradėję kroatai pagaliau sugebėjo nustebinti praėjusią savaitę.

Kai Marko Popovičius tolimais metimais bombardavo Stambulo „Anadolu Efes“ krepšį, „Cedevita“ namuose sensacingai patiesė Vitorijos „Caja Laboral“ krepšininkus 76:69. Tai kol kas vienintelė kroatų pergalė šiame sezone, bet ji gerokai atgaivino zagrebiečių viltis prasibrauti į „Top 16“ – nuo ketvirtąją vietą grupėje užimančios Milano „EA7 Emporio Armani“ juos dabar tebeskiria vos viena pergalė.

„Artėjančiai dvikovai esame nusiteikę tikrai kovingai. Net neabejoju, kad šįsyk bus gerokai sunkiau. Pirmosios rungtynės buvo namuose. Mus čia aistringai palaikė sirgaliai, o varžovams tai buvo debiutas Eurolygoje. Dabar dvikova bus visai kitokia. Pergalė triuškinančiu rezultatu pirmajame mače nieko nereiškia. „Cedevita“ dabar demonstruoja žymiai solidesnį žaidimą nei prieš mėnesį. Žaisime svečiuose ir tai bus didžiausia problema“, – neabejojo D.Lavrinovičius.

Pralaimėjimo Rygoje nesureikšmina

Zagrebo komandoje pirmuoju smuiku griežia šoklusis Prancūzijos rinktinės snaiperis Mickaelis Gelabale. Jis Eurolygoje vidutiniškai pelno po 13,4 taško, tritaškius meta 51 proc. taiklumu, atkovoja 5,2 kamuolio. Pagal daugumą statistikos rodiklių pranašesni „Žalgirio“ krepšininkai, bet „Cedevita“ yra viena iš daugiausia rezultatyvių perdavimų atliekančių ekipų Eurolygoje (vid. 15,6; „Žalgiris“ – 13,2).

„Yra daug priežasčių, kodėl galėtume tikėtis labai sudėtingo mačo Zagrebe. „Cedevita“ siekia išsaugoti savo šansus prasibrauti į Eurolygos „Top 16“, tad savų sirgalių akivaizdoje kausis iš visų jėgų. Jie praėjusią savaitę laimėjo prieš „Caja Laboral‘ ir atgaivino savo viltis. Varžovai lyginant su pirmąja dvikova Kaune yra akivaizdžiai patobulėję, geriau supranta vienas kitą. Neabejoju, jog bus labai sunku“, – kalbėjo „Žalgirio“ komandos vyriausiasis treneris Joanas Plaza.

– Netikėtai pralaimėjote savaitgalio mačą Rygoje, tačiau panašu, kad tragedijos dėl to nedarote…
– Pralaimėti yra normalu. Sulaukėme didelio žaidėjų, trenerių, žiniasklaidos dėmesio. Žaidžiame penkis susitikimus išvykoje paeiliui. Rungtyniavome du kartus per mažiau nei 72 valandas. Šeštadienį treniravomės vidurnaktį. Mano krepšininkai dar niekada nesitreniravo naktį. Bet mes negalime teisintis, nes varžovai žaidė geriau, jie buvo alkanesni ir turime tai pripažinti. Mums reikia labiau pasistengti išlaikyti intensyvumą, nes latviai atkovojo net 20 kamuolių puldami. Baudas metėme 60 proc. taiklumu ir tikrai nežaidėme savojo žaidimo.

– Kaip pasikeitė „Cedevitos“ žaidimas lyginant su pirmuoju tarpusavio maču Kaune?
– Pirmiausia, varžovų komandoje jau pradėjo žaisti Marko Tomasas, kurį aš treniravau kai dirbau Madrido „Real“ ekipoje. M.Gelabale taip pat demonstruoja vis solidesnį žaidimą, gerai į komandos žaidimą įsijungė Marquesas Greenas. Nežinau, ar varžovams svarbiau nacionalinis čempionatas ar Eurolyga, bet jų, kaip ir „Caja Laboral“, tikslas laimėti kitas dvejas rungtynes ir išsaugoti savo šansus. Jie dabar dažniau ginasi zona, žaidžia žymiai agresyviau, atlieka daugiau rezultatyvių perdavimų. Visgi daug kas Zagrebe priklausys nuo mūsų pačių. Jei sužaisime 100 procentų savo galimybių, mes tikrai turime šansus laimėti. Tačiau pirmiausia turime savo meistriškumą pademonstruoti kovodami aikštelėje, o ne čia maldami liežuviais.

– Teigiate, kad dabar „Cedevita“ yra stipresnė komanda?
– Taip. Kai kitus kartus žaisime su Pirėjo „Olympiacos“, „Caja Laboral“ ar „Anadolu Efes“, prieš mus kausis stipresni varžovai. Oponentai patobulėjo, o staigmenų faktorius jau nebeegzistuoja. Visi puikiai žino, kad „Žalgiris“, Tel Avivo „Maccabi“ ir „Barcelona Regal“ yra vienintelės nenugalėtos ekipos Eurolygoje. Visi nori mus įveikti, tačiau viliuosi, jog mes suprasime, kad „Cedevita“ nėra grupės autsaiderė ir žaisime geriausią savo krepšinį.

– Ar neturite problemų prieš išvyką į Kroatiją?
– Turime krepšininkų, kurie šiek tiek negaluoja. Jie stengiasi, aikštelėje atiduoda visas jėgas, bet nėra pasirengę visu šimtu procentų. Pirmadienį turėjome labai gerą treniruotę ir žiūrėsime, kaip seksis toliau. Broliai Lavrinovičiai nėra geriausios sportinės formos, bet jie stengiasi ir dirba iš visų jėgų. M.Popovičius pirmadienį jau jautėsi geriau. Kadangi neturime Roberto Javtoko ir Tado Klimavičiaus, svarbu neprarasti daugiau žaidėjų. Prieš tai Eurolygoje Mario Delašas žaidė nedaug, Jeffas Foote‘as visai nerungtyniavo. Iš aukštaūgių gerai jaučiasi tik Paulius Jankūnas. Neturime laiko poilsiui. Reikia pasisaugoti, bet tuo pačiu ir sunkiai dirbti, kad išlaikytume žaidimo lygį, kuris kol kas džiugina sirgalius.

Komentarai