S.Štombergas: „Visuose frontuose turime žaisti pilna jėga ir pasiaukodami“ 0

Marius Bagdonas, www.kaunodiena.lt

Keturi iš eilės pralaimėjimai Eurolygos „Top 16“ etape Kauno „Žalgirio“ krepšininkų ryžto nesumažino. Lietuvos čempionų stovykloje vis dar gyva viltis, jog įmanoma prasibrauti tarp keturių stipriausių F grupės komandų, o pirmą žingsnį žalgiriečiai yra pasirengę žengti penktadienį Turkijoje.

Laukia lūžio

Apmaudžiai pergalę iš savo rankų praėjusią savaitę Krasnodare išleidę Sauliaus Štombergo auklėtiniai šią savaitę vėl keliauja į pietus. Abipus Bosforo sąsiaurio įsikūrusiame didžiausiame Turkijos mieste Stambule pastaraisiais metais „Žalgiris“ vieši gana dažnai, tačiau su „Galatasaray“ ekipa keliai dar nebuvo susikirtę.

Vienintelė žalgiriečių pažintis su šiuo Stambulo krepšinio milžinu buvo gūdžiais 1986-aisiais. Tuometinio Čempionų taurės turnyro antrajame etape „Žalgiris“ su Arvydu Saboniu priešaky du kartus užtikrintai (87:70 svečiuose, 95:72 namuose) įveikė geltonai raudonus.

Po niukso pirmadienį Lietuvos čempionate prieš Klaipėdos „Neptūną“, kauniečiai kupini ryžto reabilituotis ir pradėti kilti iš F grupės dugno.

„Laukia stiprus ir labai pavojingas priešininkas. Iš pastarųjų ketverių rungtynių jie laimėjo tik vienas, paskutines, tad bus emociniame pakilime. Žinome varžovų komandą ir atlikome namų darbus. Tai ambicinga komanda, turinti daug legionierių. To klubo tikslai buvo labai dideli, tačiau kol kas „Top 16“ etape jiems irgi sekasi nekaip. Dėl to jie bus motyvuoti ir darys viską, kad mus nugalėtų“, – penktadienio varžovą vertino S.Štombergas.

– Kokios „Galatasaray“ stipriosios pusės? – paklausėme trenerio.
– Pagrindinė turkų ekipos jėga – Carloso Arroyo ir Zorano Ercego tandemas. Abu šie krepšininkai vidutiniškai pelno po 17 taškų, tad jiems skirsime ypatingai daug dėmesio, stengsimės nuvarginti ir neleisti žaisti taip, kaip jiedu įpratę. Turkai mėgsta greitą puolimą, tad reikės juos sustabdyti. Turime po traumos sugrįžtantį ir vis tvirčiau aikštelėje besijaučiantį Martyną Pocių. Jo aštrių reidų, veržlumo bei puikaus pataikymo mums labai trūko.

– Kokia yra nuo nugaros skausmų kenčiančio Šarūno Jasikevičiaus savijauta? Ar jis vyksta į Stambulą?
– Šarūnas mums padėti dar negalės. Jis šį kartą lieka Kaune, tačiau labai tikimės, kad kitose Eurolygos rungtynės, kurios po dviejų savaičių vyks su Belgrado „Partizan“ mes jį aikštelėje jau matysime.

– Ar pralaimėjimas Klaipėdoje savaitės pabaigoje sukrėtė komandą?
– Kiekvienas pralaimėjimas mums yra sukrėtimas. Pralaimėjimas Krasnodare taip pat džiaugsmo nepridėjo. Stengiamės ir kovojame iš visų jėgų, tačiau taip gaunasi. „Neptūno“ atvejis – išskirtinis. Po šio pralaimėjimo darėme specialų susirinkimą, buvo daug kalbėta. Taip žaisti tikrai negalime. Yra žaidėjų, kurie skirsto Eurolygos ir LKL rungtynes. Tačiau visuose frontuose mes turime žaisti pilna jėga ir pasiaukodami. Jei norime pasivaikščioti, tam yra skirti parkai. Ten galima pasivaikščioti susikibus už rankyčių. Privalome pergalių siekti ryžtingai ir kovodami. Kitaip nieko nebus.

Pažįstamų veidų netrūksta

„Galatasaray“ – tik iš pirmo žvilgsnio nežinomybės burka apgaubta ekipa. Turkų ekipos krepšininkus individualiai puikiai pažįsta ne vienas vyresnis dabartinės Lietuvos čempionų komandos narys.

Robertas Javtokas 2007-2008 metais kartu su Henry Domercantu vilkėjo Maskvos „Dinamo“ marškinėlius, o 2010-11 m. sezoną Kšištofas Lavrinovičius su Maliku Hairstonu padėjo Sienos „Montepaschi“ komandai ne tik iškovoti „dublį“ Italijoje, tačiau ir nuvedė ją iki Eurolygos finalo ketverto. Brolis puikiai pažįsta ir tą patį H.Domercantą, su kuriuo Apeninuose kartu žaidė 2008-2010 metais.

Šį sezoną prie „Žalgirio“ vairo stojęs S.Štombergas turės progą ranką paspausti vis dar karjerą tęsiančiam „Galatasaray“ įžaidėjui Enderui Arslanui, kadangi abu kartu 2001-02 m. sezoną vilkėjo kito Stambulo krepšinio sunkiasvorio „Efes Pilsen“ marškinėlius. Praėjusią savaitę 31-erių metų veteranas E.Arslanas Eurolygoje peržengė 1000 taškų ribą.

Juodasis pirmadienis

Stambulo ekipą muštruojantis Erginas Atamanas išsiskiria ypač dažna krepšininkų rotacija. Šiemet Eurolygoje „Galatasaray Liv Hospital“ jau išbandė 17 skirtingų krepšininkų, o 14 iš jų gavo progą rungtynes pradėti starto penkete.

Visgi savo numylėtinius E.Atamanas turi. Žaidimo vadžios dažniausiai priklauso Puerto Riko įžaidėjui C.Arroyo, o po krepšiu labai sėkmingai darbuojasi Z.Ercegas. Jiems neblogai talkina Popsas Mensah-Bonsu, M.Hairstonas, Milanas Mačvanas ir H.Domercantas.

Dažna žaidėjų kaita kol kas pergalingu receptu netapo. Reguliariajame sezone C grupėje turkai nusileido tik Eurolygos titulą ginantiems Pirėjo „Olympiacos“, tačiau „Top 16“ varžybas pradėjo strigdami. Trys iš eilės pralaimėjimai Tel Avivo „Maccabi“, Madrido „Real“ bei Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“ komandoms atšaldė karštas pietiečių galvas. Penkių iš eilės pralaimėjimų seriją pavyko nutraukti praėjusią savaitę Miunchene, kai 72:66 ant menčių buvo paguldytas „Bayern“.

„Ruošiamės laimėti. Pastaruoju metu Eurolygoje žaidžiame tikrai neblogai, tačiau rungtynių pabaigose pritrūksta koncentracijos. Nors varžovai labai gerai rezga greitas atakas ir pataiko, Stambule galvojame tik apie pergalę. „Galatasaray“ – komanda, kuri bene dažniausiai žaidžia derinį du prieš du, o pagrindiniais smuikais joje griežia C.Arroyo ir Z.Ercego duetas. Jie kartu sudėjus vidutiniškai pelno daugiau nei pusę savo komandos taškų. Mūsų pagrindinė užduotis bus pasistengti juos sustabdyti“, – prieš išvyką į Turkiją kalbėjo vienas geriausiai besiginančių „Žalgirio“ žaidėjų Vytenis Lipkevičius.

Šios savaitės pradžia sunki buvo ne tik „Žalgiriui“, bet ir „Galatasaray“. Taip pat pirmadienį E.Atamano vyrai namuose 67:78 pralaimėjo principinį Stambulo derbį „Anadolu Efes“ komandai ir Turkijos čempionate patyrę ketvirtą nesėkmę per 16 mačų dar labiau atitolo nuo pirmaujančios Bandirmos „Banvit“ (15-1).

„Pralaimėjome rungtynes, kurias tikrai planavome laimėti, tačiau pergalė penktadienį Eurolygoje mums būtų žymiai svarbesnė“, – dvikovos su „Žalgiriu“ reikšmę apibūdino E.Atamanas.

„Kiekvienas pralaimėjimas mums yra pamoka ir prideda sportinio pykčio. Klaipėdoje gavome dar vieną gerą smūgį, kurių šį sezoną buvo nemažai. „Neptūnas“ tądien buvo stipresnis, tačiau reikia iš to pasimokyti“, – įsitikinęs V.Lipkevičius.

Komentarai