„Žalgirio“ kapitonas P.Jankūnas – LKL istorijos didvyris 0

Saulius Ramoška, „Lietuvos žinios“

Penktadienį oficialiai bus uždarytas dvi­de­šimt pir­mas Lie­tu­vos krep­ši­nio ly­gos (LKL) se­zo­nas. Apž­vel­giant LKL is­to­ri­ją nuo šiol vis daž­niau bus links­niuo­ja­mas Pa­ulius Jan­kū­nas. Nuo 2003-ių­jų Kau­no „Žal­gi­rio“ marš­ki­nė­lius vil­kin­tis puo­lė­jas per de­šimt se­zo­nų šio­je ly­go­je iš­ko­vo­jo net aš­tuo­nis čem­pio­nų žie­dus.

„Kas­met žai­džiu ir taip juos ko­lek­cio­nuo­ju“, – štai to­kį pa­pras­tą sėk­mės re­cep­tą „Lie­tu­vos ži­nioms“ at­sklei­dė šių lai­kų he­ro­jus.

Per LKL už­da­ry­mo ce­re­mo­ni­ją gau­siąs dar vie­ną žie­dą 30 me­tų 205 cm ūgio „Žal­gi­rio“ sen­bu­vis ta­po ti­tu­luo­čiau­siu LKL krep­ši­nin­ku. Jis pra­len­kė il­ga­me­tį ša­lies čem­pio­na­tų re­kor­di­nin­ką Kęs­tu­tį Šeš­to­ką, sa­vo ko­lek­ci­jo­je tu­rin­tį sep­ty­nis žie­dus. Tie­sa, P.Jan­kū­nas vi­sus aš­tuo­nis LKL tro­fė­jus lai­mė­jo su ta pa­čia ko­man­da, K.Šeš­to­kas še­šis kar­tus tai pa­da­rė su „Žal­gi­riu“, o 2002-ai­siais – su Vil­niaus „Lie­tu­vos ry­tu“.

Įdo­miau­sia, kad abiem krep­ši­nin­kams taip ir ne­te­ko nė sy­kio fi­na­le žais­ti kar­tu ar­ba vie­nas prieš ki­tą. Kai 2003-ių­jų ru­de­nį P.Jan­kū­nas de­biu­ta­vo „Žal­gi­ry­je“, tų pa­čių me­tų va­sa­rą K.Šeš­to­kas iš „Lie­tu­vos ry­to“ per­si­kė­lė į Vents­pi­lį. Tie­sa, jau ki­tą se­zo­ną pa­sta­ra­sis su­grį­žo į sos­ti­nės klu­bą, ta­čiau LKL fi­na­le ne­įvy­ko jo ir P.Jan­kū­no akis­ta­ta – ne­su­lau­kęs se­zo­no pa­bai­gos K.Šeš­to­kas vėl at­si­dū­rė „Vents­pils“ klu­be.

Įsit­vir­ti­no tarp geriausiųjų

Šis se­zo­nas Kau­no eki­pos ka­pi­to­nui P.Jan­kū­nui įsi­min­ti­nas ne tik dėl aš­tun­to­jo žie­do. LKL re­gu­lia­ria­ja­me se­zo­ne jis bu­vo an­tras pa­gal nau­din­gu­mą (18,81 ba­lo), o įskai­tant ir at­krin­ta­mą­sias var­žy­bas P.Jan­kū­nas šiuo me­tu yra nau­din­giau­sias ly­go­je – 19,34 ba­lo.

Nė­ra abe­jo­nių, jog „Žal­gi­rio“ žai­dė­jas at­siims ir nau­din­giau­siam fi­na­lo krep­ši­nin­kui skir­tą pri­zą. Per še­še­rias fi­na­lo se­ri­jos rung­ty­nes su Klai­pė­dos „Nep­tū­nu“ Pa­ulius vi­du­ti­niš­kai pel­ny­da­vo 12 taš­kų, ka­muo­lį at­ko­vo­da­vo 8,8 kar­to, at­lik­da­vo 5,3 re­zul­ta­ty­vaus per­da­vi­mo ir rink­da­vo 21,3 nau­din­gu­mo ba­lo. Ne­ga­na to, tre­čio­jo­je fi­na­lo dvi­ko­vo­je P.Jan­kū­no sta­tis­ti­ko­je bu­vo įra­šy­ti net trys dvi­ženk­liai skai­čiai – krep­ši­nin­kas pel­nė 15 taš­kų, at­ko­vo­jo 12 ka­muo­lių ir at­li­ko 10 re­zul­ta­ty­vių per­da­vi­mų. To LKL fi­na­lų is­to­ri­jo­je nė­ra bu­vę.

Nei aikš­te­lė­je, nei už jos ri­bų emo­ci­jų per daug ne­reiš­kian­tis P.Jan­kū­nas jau per po­rą ar­ti­miau­sių LKL se­zo­nų ga­li tap­ti ab­so­liu­čiu re­kor­di­nin­ku ne tik pa­gal iš­ko­vo­tus ti­tu­lus. Da­bar puo­lė­jas pa­ki­lo į tre­čią­ją vie­tą tarp LKL fi­na­luo­se dau­giau­sia rung­ty­nių žai­du­sių krep­ši­nin­kų. P.Jan­kū­ną (38 rung­ty­nės) len­kia tik Dai­nius Ša­len­ga (45) ir And­rius Šle­žas (43). Taip pat P.Jan­kū­nas tu­ri pui­kią ga­li­my­bę tap­ti re­zul­ta­ty­viau­siu LKL fi­na­lų žai­dė­ju. Šį se­zo­ną per še­šias le­mia­mas dvi­ko­vas su „Nep­tū­nu“ jis pel­nė 72 taš­kus ir da­bar jo sąs­kai­to­je – 438 taš­kai. Tiek pat yra su­rin­kęs be­bai­mis „Žal­gi­rio“ ka­rys Ta­no­ka Bear­das. Juos len­kia tik D.Ša­len­ga (469 taš­kai) ir Ra­mū­nas Šiš­kaus­kas (448).

Gal­būt P.Jan­kū­nas bū­tų įra­šy­tas pir­ma­sis mi­nė­to­se ka­te­go­ri­jo­se, jei ne trau­mos. Dėl jų puo­lė­jas bu­vo pri­vers­tas LKL fi­na­lo se­ri­jas ste­bė­ti nuo at­sar­gi­nių suo­lo 2004-ai­siais, kai pa­ty­rė ke­lio trau­mą, ir 2013 me­tais (dėl pe­ties su­žei­di­mo).

Ge­ra ten, kur namai

– Pa­gal iš­ko­vo­tų žie­dų kie­kį ap­len­kė­te K.Šeš­to­ką ir ta­po­te ab­so­liu­čiu rekordininku. Ar ka­da apie tai sva­jo­jo­te? – LŽ kal­bi­no LKL he­ro­jų Pa­ulių Jankūną.
– Ti­krai ne. Aš­tuo­ni žie­dai – la­bai daug. Nie­ka­da ne­su­si­mąs­čiau, kiek jų bus – še­ši ar aš­tuo­ni. Kas­met žai­džiu ir taip juos ko­lek­cio­nuo­ju.

– Jums nė kar­to ne­te­ko finale žais­ti nei su K.Šeš­to­ku, nei prieš jį.
– Nie­ko ne­pa­da­ry­si. Tur­būt ir ne­be­teks su juo žais­ti LKL fi­na­le. Bet Kęs­tu­tis ir­gi daug me­tų ati­da­vė krep­ši­niui ir daug pa­sie­kė. Sma­gu.

– Esa­te iš­skir­ti­nis, nes vi­sus aš­tuo­nis kar­tus Lie­tu­vos čem­pio­nu ta­po­te su „Žal­gi­riu“. Jums rei­kė­tų skir­ti me­da­lį „Už iš­ti­ki­my­bę“!
– Ne­rei­kia jo­kių me­da­lių. (Juo­kia­si.) Už­teks ir žie­dų. O Kau­ne rung­ty­niau­ju, nes čia na­mai, ge­ros są­ly­gos, ge­ra at­mos­fe­ra ko­man­do­je – vi­si ran­da­me bend­rą kal­bą.

Tiks­las – ne ap­lenk­ti, o laimėti

– Vie­ną se­zo­ną rung­ty­nia­vo­te už­sie­ny­je – Ru­si­jos klu­be Mask­vos sri­ties „Khim­ki“. Pa­ban­dė­te ir grį­žo­te pas žal­gi­rie­čius. Ko­dėl ne­tę­sė­te kar­je­ros sve­tur?
– Taip jau iš­ėjo, kad tu­rė­jau iš­va­žiuo­ti iš „Žal­gi­rio“. Me­tus pa­žai­džiau „Khim­ki“ eki­po­je. Bet „Žal­gi­ris“ vėl ma­ni­mi su­si­do­mė­jo, ir mie­lai grį­žau na­mo.

– Dvi fi­na­lo se­ri­jas – 2004 ir 2013 me­tais – bu­vo­te pri­vers­tas pra­leis­ti dėl trau­mų. Jei ne jos, gal jau bū­tu­mė­te re­zul­ta­ty­viau­sias LKL fi­na­lų krep­ši­nin­kas. Vis dar tu­ri­te tiks­lą toks tap­ti?
– Ne­tu­riu to­kio tiks­lo. Svar­biau­sias už­da­vi­nys – tap­ti Lie­tu­vos čem­pio­nu. Juk vie­ną die­ną vie­ni pel­no taš­kus, ki­tą die­ną – ki­ti. Ka­dan­gi man ne­blo­gai se­ka­si, tai ir ren­ku tuos taš­ke­lius.

Vi­si pa­jun­ta dvasią

– Pra­ėju­sio se­zo­no pa­bai­go­je LŽ sa­kė­te, kad ne­pai­sy­da­mas įvai­rių fi­nan­si­nių prob­le­mų tuo­me­tis eki­pos tre­ne­ris is­pa­nas Joa­nas Pla­za su­ge­bė­jo iš­lai­ky­ti ko­man­dos bran­duo­lį. Šis sezonas finansiškai taip pat ne­bu­vo leng­vas, o dar pri­si­dė­jo tre­ne­rių kai­ta. Kas šį­kart suvienijo žaidėjus?
– Kas­met tu­ri­me prob­le­mų. Jei ne fi­nan­si­nių – tai trau­mos ka­muo­ja ar dar kas nors nu­tin­ka. „Žal­gi­ris“ per pa­sta­ruo­sius me­tus daug vis­ko iš­gy­ve­no, bet ne­abe­jo­ju, kad šis klu­bas dar il­gai gy­vuos. Nes ko­man­da tu­ri sa­vo dva­sią. Ir į eki­pą at­ėjęs nau­jas žai­dė­jas ją pa­jun­ta. Be to, vi­si su­pran­ta, kad klu­bo tiks­lai vie­tos fron­tuo­se yra mak­si­ma­lūs. Tie­sa, ne vi­sa­da pa­vyks­ta juos pa­siek­ti, bet vi­si sten­gia­si. Ma­nau, su­nkio­se si­tua­ci­jo­se gelbs­ti žal­gi­rie­tiš­kas ko­vin­gu­mas.

– Kai LKL re­gu­lia­ria­ja­me se­zo­ne pra­lai­mė­jo­te „Nep­tū­nui“, ir po šios dvi­ko­vos iš klu­bo pa­si­trau­kė stra­te­gas Sau­lius Štom­ber­gas, iš tie­sų klu­bas sė­dė­jo gi­lio­je duo­bė­je?
– Be abe­jo. Juk tiek rung­ty­nių (6 – red.) pra­lai­mė­jo­me LKL re­gu­lia­ria­ja­me se­zo­ne. Si­tua­ci­ja bu­vo blo­ga, vi­siems bu­vo la­bai su­nku. Ačiū Die­vui, vis­kas iš­sisp­ren­dė ir be­veik po dvie­jų mė­ne­sių iš­ko­vo­jo­me čem­pio­nų žie­dus.

– Gal yra koks nors žmo­gus ar slap­ta­žo­dis, pa­dė­jęs ko­man­dai su­si­telk­ti?
– Kai bu­vo blo­gai, vi­si sten­gė­mės pa­dė­tį tai­sy­ti vi­di­niais re­sur­sais. Dar ma­nau, kad yra ir di­de­lis Gin­ta­ro Kra­pi­ko nuo­pel­nas. Jis su­nkiu mo­men­tu pe­rė­mė ko­man­dos vai­rą, su­sty­ga­vo ko­man­dą taip, kaip jam at­ro­dė, ir tai pa­sit­vir­ti­no.

Š.Ja­si­ke­vi­čius – di­dis mokytojas

– Jums tur­būt šis se­zo­nas iš­skir­ti­nis ir tuo, kad vie­no­je eki­po­je te­ko žais­ti su ti­tu­luo­čiau­siu ša­lies krep­ši­nin­ku Ša­rū­nu Ja­si­ke­vi­čiu­mi. Ką jis da­vė ko­man­dai?
– Mums pra­ver­tė jo pa­tir­tis. Daug pa­sa­ko vien tai, ko­kiuo­se klu­buo­se jis žai­dė ir ko­kius ti­tu­lus iš­ko­vo­jo. Per tre­ni­ruo­tes mū­sų jau­ni­mui jis bu­vo di­dis mo­ky­to­jas. O per rung­ty­nes Ša­rū­nas per­tei­kė sa­vo pa­tir­tį.

– Ir emo­ci­jų pro­trū­kį.
– Nie­kas tur­būt dėl to ne­nus­te­bo. Per vi­są kar­je­rą Š.Ja­si­ke­vi­čius gar­sė­jo sa­vo emo­ci­jo­mis. Vis­kas ge­rai. (Šyp­so­si.) Kar­tais ir to­kių emo­ci­jų rei­kia aikš­te­lė­je.

– Dėl ki­to se­zo­no esa­te ra­mus?
– Kol kas vis­kas aiš­ku – tu­riu su­tar­tį su „Žal­gi­riu“ (su­tar­tis ga­lio­ja dar me­tus, tu­rint ga­li­my­bę ją pra­tęs­ti dar dve­jiems – red.).

– Va­di­na­si, ir to­liau steng­si­tės ge­rin­ti LKL fi­na­lų re­kor­dus?
– Ne­ži­nau, ar to siek­siu. Pa­gy­ven­si­me, pa­ma­ty­si­me.

***

Dau­giau­sia rung­ty­nių LKL fi­na­luo­se žaidė

45 – Dai­nius Šalenga
43 – And­rius Šležas
38 – Pa­ulius Jankūnas
34 – Kęs­tu­tis Šeš­to­kas, Man­tas Kal­nie­tis, Ar­tū­ras Jo­man­tas, Ro­ber­tas Javtokas
32 – Vi­das Ginevičius
29 – Ra­mū­nas Šiškauskas

Dau­giau­sia taš­kų LKL fi­na­luo­se pelnė

469 – Dai­nius Šalenga
448 – Ra­mū­nas Šiškauskas
438 – Ta­no­ka Bear­das, Pa­ulius Jankūnas
365 – Ro­ber­tas Javtokas
335 – Ar­vy­das Macijauskas
291 – Sau­lius Štombergas
252 – Kęs­tu­tis Šeštokas

Komentarai