Į „Žalgirio“ rungtynes – iš visos Lietuvos 0

Kauno „Žalgirio“ aistruoliai mėgaujasi ne tik pergale prieš „Lietuvos rytą“. „Žinoma, įveikti „Lietuvos rytą“ yra labai malonus jausmas, tačiau puikių emocijų netrūksta ir per mažiau įtemptus mačus Šiauliuose, Kėdainiuose ar Alytuje. Svarbu, kad „Žalgirio“ krepšininkai matytų ir jaustų, jog fanai visada keliauja kartu ir palaiko komandą, vertina jų sunkų darbą ir gražų krepšinį“, – sako Audrius Urbonavičius iš Radviliškio.

Jaunas vyras į atostogų planą įtraukė praėjusios savaitės rungtynes Vilniuje.

A.Urbonavičius su visa „Green Death“, „Green White Boys“ ir „Green Legion“ fanų armija sostinėje šoko pergalės šokį ir traukė dainas. Ar vaikinui iš Radviliškio prieš 8 metus nebuvo sunku prisijungti prie žaliai baltų fanų klubo, kurio branduolį sudaro kauniečiai?

„Ne, nebuvo sudėtinga. Užteko draugiškai pasikalbėti, susipažinti su klubo nariais. Tikri fanai vieni kitus lengvai atpažįsta“, – tikina radviliškietis. Per tą laiką jis suprato, kiek daug dėmesio, laiko ir širdies žaliai balti skiria savo mylimai komandai.

„Dažniausiai vykstu stebėti rungtynių į Panevėžį, Šiaulius, Kėdainius – miestus, kurie yra pakankamai arti. Kauno „Žalgirio“ arenoje mėgstu žiūrėti Eurolygos varžybas. Į Klaipėdą ar Vilnių nuvykstu rečiau“, – savo maršrutus braižo 24 metų A.Urbonavičius.

Jis priduria, kad su vykti į rungtynes su kompanija – visada smagiau ir pigiau. Audrius visada kviečia draugus prisijungti ir palaikyti savo mėgstamą komandą įvairiuose Lietuvos miestuose. Vaikinas jau užsirašė pasauliniame „Žalgirio“ fanų surašyme ir stebi, kaip kiti sirgaliai žaliai baltai dažo Lietuvą.

Surašymo dalyvių skaičius jau perkopė 30 tūkstančių. Kas stipriausiai palaiko „Žalgirį“? Be abejo, Kaunas.

Svetainės zaliabalta.lt duomenys rodo, kad Kaune žaliai baltų skaičius netrukus pasieks 11 tūkstančių, Vilniuje skaičius juda 4 tūkstančių link, Klaipėdoje „Žalgirio“ fanais užsirašė beveik 900 žmonių, Šiauliuose – daugiau negu 800, Panevėžyje – 750, Alytuje žaliai baltų skaičius perkopė 600.

„O kiek Radviliškyje?“ – pasidomi A.Urbonavičius ir tuoj pat patikrina – beveik 200. Toks būrys radviliškiečių „Žalgirio“ arenoje būtų gerai girdimas, kai užtrauktų skanduotę „Žalia! Balta!”.

Smerkia pyktį ir smurtą

Kitas iš Radviliškio kilęs aktyvus „Žalgirio“ fanas yra Dalius Pranculis. Vilniuje gyvenantis vyras aplink save buria bendraminčius. „Gyvendamas sostinėje supratau, kad mieste gausybė Kauno „Žalgirio“ fanų. Jie atidžiai seka komandos pasirengimą sezonui, domisi varžovais Eurolygoje, žiūri kiekvienas rungtynes“, – pasakoja D.Pranculis, kuris yra „Žalgirio“ ambasadorius Vilniuje.

Jis įsitikinęs, kad gero Lietuvos komandų pasirodymo Europos turnyruose turėtų norėti visi šalies krepšinio mėgėjai. Mokytoju dirbantis vyras kritikuoja fanų susipriešinimą, smerkia konfliktų kurstymą, muštynes.

D.Pranculiui pritaria ir fanų klubo „Green Death“ atstovas Mindaugas Šatkus. Anot jo, sporto tribūnose – ne vieta pykčiui ir smurtui. Būtent todėl jis aktyviai dalyvauja tarptautinėje programoje „Fans againt violence“.

Ir po Lietuvą, ir po Europą

„Žalgirio“ ambasadorius Panevėžyje Aivaras Celiešius per mylimos komandos rungtynes visada apsirengia žaliai. „Žalgirį“ jis yra lydėjęs į Atėnus, kur dažnai užverda tikras pragaras. „Žinoma, „Panathinaikos“ fanai kitaip reaguoja į žalią spalvą negu „Olympiacos“, tačiau įspūdis iš rungtynių Graikijoje liko nepamirštamas. Bilietus į rungtynes pagelbėjo gauti „Žalgirio“ administracija.

Į areną patekome apsupti gausybės apsaugos vyrų. Dalis jų buvo su civilių drabužiais. Turbūt saugumo sumetimais. Arenoje ošė 9000 „Pao“ sirgalių.

Šiemet tęsime tradiciją palaikyti komandą užsienyje. Įsigijome skrydžių bilietus į Madridą. Stebėsime Eurolygos dvikovą su „Real“ ir nuvešime linkėjimų buvusiam žalgiriečiui Jonui Mačiuliui“, – teigia A.Celiešius.

„Žalgirio“ Garbės Klubo narys pripažįsta, kad, pagalvojus apie įspūdingiausias „Žalgirio“ rungtynes, jam per nugarą pereina šiurpuliukai. Ir taip jau apie 30 metų.

Komentarai