Kontroliniai darbai – sėkmingai pradžiai 0

Niekas pergalių ant padėklo neatneša. Tuo Prancūzijoje įsitikino žalgiriečiai, dalyvavę keturių komandų draugiškame turnyre, kuriame be jų dar žaidė vietos „Chalon/Saone“, „Elan Bernais“ ir Belgijos taurės laimėtoja „Dexia Mons“.

Po labai ilgos ir gana varginančios kelionės, trukusios net 18 valandų, Bresto mieste Kauno klubo krepšininkai ragavo tiek pergalės, tiek pralaimėjimo skonį. Anot „Žalgirio“ vyriausiojo trenerio Ainaro Bagatskio, būtent pirmajame mače su „Chalon/Saone“ ekipa, patirtą nesėkmę lėmė tai, jog žalgiriečiai pervertino savo jėgas. Dar vienas dalykas – prancūzai nuo tolimų distancijų atakavo net 60 procentų taiklumu, kai jau žalgiriečiai neblogu 40-ties. Su tokiu pataikymu ant menčių galima patiesti ir Europos grandus. Tai čia tik tarp kitko. Šių rungtynių ketvirtąjį kėlinį jau stebėjo šviežiai prie komandos prisijungęs kroatas Marko Popovičius, kurį po rungtynių komandos draugams pristatė Tanoka Beardas. Beje, prie to paties galima pridurti, jog mikroklimatas “Žalgirio” komandoje išties puikus ir darbingas, o tai yra labai svarbu – tik tuomet kai komanda bendrauja, kai komanda susišneka, galima kurti galingą žaidimą.

Ir po pastarosios dvikovos žalgiriečiai nekaltino vienas kito, o visi kartu aptarė padarytas klaidas.

Paskutinėse turnyro rungtynėse žalgiriečiai nugalėjo “Dexia Mons” krepšininkus, kurie prieš tai nepasipriešino „Elan Bernais“ ekipai. Šioje dvikovoje Kauno klubas visą laiką pirmavo maždaug dešimties taškų skirtumu ir šią persvarą išlaikė iki mačo pabaigos. Per pirmuosius du kėlinius žalgiriečiai turėjo akivaizdų pranašumą, ypač gerą sportinę formą demonstravo Marko Popovičius, kuris labai sėkmingai dirigavo komandos draugų žaidimui.

Antroje rungtynių dalyje žalgiriečiai pradėjo dažniau klysti, tačiau kaip sakė A.Bagatskis, ekipos susižaidimas yra tik laiko klausimas. Geriau klysti tuomet, kai tas klaidas dar galima ištaisyti arba jos ne taip brangiai kainuoja.

Treneris taip pat pažymėjo, jog kauniečiai žaidė labai kūrybingai ir veržliai ir tai bylojo viena statistinė kategorija – “Žalgiris” tame mače iš viso atliko net 32 rezultatyvius perdavimus, 11 iš jų – Marko Popovičius, kuris „Žalgiryje“ debiutavo atlikęs dvigubą dublį. Prie 11 rezultatyvių perdavimų jis dar pridėjo 14 taškų. Apskritai, didesnių priekaištų A.Bagatskis neturėjo nei vienam žaidėjui, tačiau iškyrė labai sėkmingą brazilo M.Machado žaidimą. Pastarasis savaitės pradžioje atvykęs į Kauną žadėjo, kad su „Žalgiriu“ pergalių bus daug, atrodo puolėjas savo pažadus jau pradėjo pildyti. Įspūdį „Žalgirio“ treneriui paliko ir naudingas Tanokos Beardo pasirodymas, o taip pat ir lietuvių Pauliaus Jankūno, Jono Mačiulio ir Vaidoto Pečiuko žaidimas, ypač paskutinėse rungtynėse su belgais. Žodžiu, išvada paprasta, visi žalgiriečiai yra išties puikūs. Na, dar „Žalgiryje“ nematėme Hanno Mottolos, kuris prie komandos prisijungs jau rytoj (09.19)

Jis šeštadienį baigė pasirodymą Europos čempionato B diviziono varžybose, kai Suomijos rinktinė net 111:53 sutriuškino Liuksemburgo rinktinę.

Mottola rungtyniavo mače su Liuksemburgu tik 17 minučių, per kurias spėjo pelnyti 12 taškų.

Iš viso per ketverias atrankos rungtynes Mottola pelnydavo po 16,3 taško ir atkovodavo 7 kamuolius.

Suomija per ketverias C grupės rungtynes iškovojo keturias pergales ir įsitvirtino turnyrinės lentelės viršuje. Antro rato dvikovas B diviziono rinktinės žais kitais metais. Beje, jei jau prakalbome apie Europos čempionato varžybas, dar noriu pridurti, jog be M.Popovičiaus ir dar kelių svarbių žaidėjų likusi Kroatijos rinktinė gana netikėtai, vienu tašku, pralaimėjo paskutiniąsias rungtynes Estijai, tačiau šis mačas tiek vienai, tiek kitai komandai buvo tik formalumas. Į Europos čempionatą be kroatų pateko dar penkios ekipos – Lenkija, Portugalija, Rusija, Čekija ir Latvija.

Šiuo metu žalgiriečiai pasiruošimą sezonui tęsia Ispanijoje, kur sužais dar keletą draugiškų rungtynių.

Labai gerą pavyzdį žalgiriečiams rodo jų pamaina – jaunimas. ”Žalgirio” dukterinė komanda turnyre Lenkijoje nerado sau lygių ir visus varžovus šluote nušlavė. – triuškino juos 30 ir daugiau taškų skirtumu. Finale žalgiriečiai be didesnio vargo įveikė šeimininkus – Sopoto „Prokom Trefl“ bendraamžius.

Komanda jau sugrįžo namo ir iš Lenkijos parvežė dvi taures – už geriausią turnyro ekipos vardą ir pirmąją vietą, o vienas komandos lyderių Povilas Butkevičius buvo pripažintas naudingiausiu žaidėju. Į simbolinį turnyro penketą pateko dar trys žalgiriečiai – Artūras Milaknis, Donatas Motiejūnas ir Šarūnas Vasiliauskas.

Komandos vyriausiasis treneris, apibendrindamas turnyro rezultatus pažymėjo, jog tikėjosi didesnio varžovų pasipriešinimo, tačiau pripažino, jog labai džiaugiasi iškovotomis pergalėmis. Strategas gyrė labai naudingą Povilo Butkevičiaus ir Šarūno Vasiliausko žaidimą, pastarasis išmintingai vadovavo komandos draugų žaidimui. Samulėnas sakė, kad dar padirbėti reikia D.Motiejūnui – treneris turėjo pastabų krepšininko žaidimui po krepšiu ir metimui. Vienintelis blogas dalykas, kuris įvyko šiame turnyre – nedidelė Estijos krepšininko Siimo Vene kojos trauma. Tikėkimės, iš rikiuotės šis krepšininkas iškrito neilgam.

Į klausimą, ar po tokių triuškinančių pergalių žalgiriečiai neužries nosių prieš būsimuosius varžovus NKL lygoje, treneris atsakė, jog komanda būtinai dar sužais kontrolines rungtynes su pajėgiu priešininku, kad per anksti neatsipalaiduotų, nepagalvotų esantys nenugalimi. Nacionalinė krepšinio lyga startuoja rugsėjo 28 dieną, „Žalgirio“ jaunimas namuose priims „Prienų“ krepšininkus.

Nors lenkai buvo vaišingi žalgiriečiams, tačiau R.Samulėnas tik pasibaigus turnyrui sakė, jog jis ir visa komanda nori kuo greičiau grįžti namo. Kaip sakoma, visur gerai, bet namie geriausia.

Tai tiek kol kas apie “Žalgirį” – čia viskas yra gerai.

Toliau persikelkime į Atėnus, kur praėjusią savaitę buvo ištraukti Eurolygos burtai, suskirstę 24 komandas į tris grupes. Galima pasakyti, kad kaip niekad į lygias grupes.

„Žalgiriui“ atiteko nuo praėjusio sezono sudėties beveik neatnaujinęs Eurolygos čempionas Maskvos CSKA, labai aktyviai žaidėjų turguje dalyvavusi ir biudžetą pasididinusi „Barcelona“, smarkiai pasikeitęs Trevizo „Benettonas“, patyrusių krepšininkų komandą , kurią galima pavadinti, „tie, kuriems virš 28-erių“, subūrusi Stambulo „Fenerbahce“, atjaunėjusi „Elan Bernais“, kurių žaidimą žalgiriečiai jau galėjo pamatyti turnyre Prancūzijoje, pastaroji ekipa užėmė antrą vietą, Eurolygos debiutantė Neapolio „Eldo“ ir daugiau nei po dešimtmečio sugrįžęs graikų Salonikų „Aris“.

Grupė nėra lengva, tačiau apskritai Eurolygoje, kuri kasmet stiprėja, nėra lengvai įveikiamų varžovų. Bet viskas yra žalgiriečių rankose, manau kad jie tikrai mažų mažiausiai pateks į kitą varžybų etapą. Štai pavyzdžiui „Barcelonos“ vyriausiasis treneris Duško Ivanovičius kaip C grupės favorites išskyrė CSKA, „Benetton“ ir „Žalgirį“, o maskviečių strategas italas Ettore Messina -„Barseloną“ ir „Benetton“. O štai aš manyčiau, kad geriau iš anksto neskirstyti komandų į favorites ir ne tokias favorites, į kiekvieną jų reikia žiūrėti kaip į labai pavojingą varžovą. Kaip jau minėjau anksčiau, Eurolygoje nėra silpnų. A grupės žaisiantis Pirėjo „Olympiacos“ klubas, kuris šį sezoną sieks nukeliauti iki Eurolygos finalinio ketverto, turi 9 milijonų eurų vertės problemą. Šį savaitgalį draugiškų rungtynių metu traumą gavo lietuvis Arvydas Macijauskas. Jei pasitvirtins pirminės prognozės, jog krepšininkui trūko Achilo sausgyslė, jis negalės žaisti apie pusę metų. A.Macijausko trauma yra didžiulė netektis ne tik graikams, bet ir mums. Gynėjo pagalbos Lietuvai tikrai prireiks Europos čempionate Ispanijoje, tačiau jei A.Macijauskas didesnę sezono dalį praleis ant suolo, kokios sportinės formos iš jo bus galima tikėtis? Neseniai pasibaigusiame pasaulio čempionate Japonijoje Macas žaidė gana neblogai, tačiau nesėkmingai susiklostęs sezonas NBA tikrai davė savo. A.Macijauskui jau 26eri metai, tai krepšininko “žydėjimo” amžius, kuomet jis turi žaisti ir žaisti daug.

Grįžtant prie „Žalgirio“, pirmasis išbandymas Kauno klubo laukia jau spalio pabaigoje – mūšis su Trevizo „Benetton“ jų aikštelėje. Tikėkimės, jog Italijoje šeimininkams savas taisykles diktuos žalgiriečiai. Tačiau apie tai dar anksti kalbėti.

Verčiau dar grįžkime į Lietuvą – Kaune praėjusią savaitę viešėjo mūsų šalies ministras pirmininkas Gediminas Kirkilas. Tada Tadas ka cia paie politika…

Kad pasirodo, krepšinis taip pat yra politika, bent jau naujosios arenos statyba be jos neapsieina. G.Kirkilui, kurio vizito Kaune pagrindinis tikslas ir buvo susipažinti su naujosios Kauno arenos statybų planais, buvo pristatytas sporto rūmų projektas bei finansavimas. Buvo įvardintos būsimųjų statybų išlaidos, kurios sieks daugiau nei 40 milijonų eurų . Premjerui artimiausiu metu bus pateikti tikslūs duomenys – kiek į arenos statybas planuoja investuoti Kauno savivaldybė, kokią investicijų dalį skirs koncesininkas ir kiek lėšų reikėtų skirti iš Vyriausybės ir Europos sąjungos paramos fondų. “Tai realus projektas, papuošiantis miestą. Galime pasidžiaugti tokiu sprendimu”, – teigė premjeras, kuris taip pat patvirtino, jog šiam projektui turi būti suteiktas nacionalinės svarbos statusas.

Šiame susitikime dalyvavo ir “Žalgirio” prezidentas Arvydas Sabonis, kuris išreiškė viltį, jog dabar gyvybiškai svarbios “Žalgiriui” arenos statybos pasistūmės į priekį, o iškilusi arena pakeis Kauno miesto įvaizdį, pagyvins ekonomiką ir miestelėnų gyvenimą.

Planuojama, jog sporto rūmų statybos prasidės kitų metų gegužę ir truks apie 22 mėnesius.

Ir dar apie tai kas susiję su Lietuva. Pasaulio moterų krepšinio čempionate Brazilijoje, mūsų šalies rinktinė, po beveik tragiškai susiklosčiusios kelionės, iškovojo tris pergales iš penkių galimų ir žengė didžiulį žingsnį link ketvirtfinalio. Paskutiniame pergalingai pasibaigusiame mače su Argentina dar nenuskambėjus finalinei sirenai aikštę turėjo palikti dvi mūsų krepšininkės – Eglei Šulčiūtė, kuri patempė čiurną ir Sandra Valužytė, gavusi smūgį į galvą. Pasirodo, moterų krepšinis ne toks jau moteriškas. Lietuvos rinktinė šiandien sužais rungtynes su ispanėmis, po kurių paaiškės galutinė mūsiškių situacija pasaulio čempionate.

Vietas ketvirtfinalyje jau užsitikrino Australijos (5 pergalės), JAV (5 pergalės) bei Čekijos (4 pergalės ir 1 pralaimėjimas) komandos.

Komentarai