„Žalgiris“ dėl I.Hartensteino sulaukė sveikinimų ir iš NBA 0

Tomas Langvinis, 24sek.lt

Kauno „Žalgirio“ vadovų veiksmai prisiviliojus vieną talentingiausių Europos krepšininkų Isaiah Hartensteiną neliko nepastebėti ne tik Senajame žemyne, bet ir už Atlanto. NBA lygos atstovai jau atsiuntė sveikinimą Lietuvos čempionams įsigijus jauną krepšininką, kuriam po poros metų žadamas penktasis šaukimas NBA naujokų biržoje.

Pasaulinėje krepšinio rinkoje tai yra nemenkas pasiekimas ir pripažinimas pačiam klubui. Krepšininkai, kuriems žadami pirmieji NBA lygos šaukimai, ypač kruopščiai renkasi vietas tobulėti, o pasirinkti jie gali bet ką, nes visi jų lauks ištiesę rankas. Pagal nustatytas taisykles, komandos tokiam žaidėjui išėjus į NBA gali tikėtis 500 tūkstančių dolerių išpirkos.

Yra ir kitas dalykas. Jeigu tik I.Hartensteino karjera susiklostys sėkmingai, kiti jauni talentai tikrai irgi svarstys Lietuvos čempionų kandidatūrą, nes tai yra pati geriausia ir tikriausia reklama.

„Žalgiris“ jau seniai turi didelę talentų ugdymo sistemą, tačiau Kauno klubas jauniems žaidėjams ketina skirti dar didesnį dėmesį.

Žinot, labai sunku pasakyti, ar jis gali tapti naujuoju Dirku Nowitzki. Aš nenoriu kalbėti apie tokius dalykus. Kiek Dirkas jau žaidžia? 15-a metų, gal daugiau, ir vis renka po 20 taškų. Tai yra kažkoks unikumas. Ir tokių žaidėjų geriau neliesti.

„Žalgirio“ viceprezidentas Ginas Rutkauskas buvo tas žmogus, kuris daugiausiai dalyvavo derybose dėl I.Hartensteino. Vienas Kauno klubo vadovų su 24sek.lt sutiko pasidalyti derybų eiga ir savo įspūdžiais apie 17-metį talentą iš Vokietijos.

– Šiam jaunam žaidėjui sutartis siūlė garsiausi Ispanijos klubai. Kaip vieną didžiausių Europos krepšinio talentų pavyko prisivilioti Kauno „Žalgiriui“? – 24sek.lt paklausė G.Rutkausko.
– Vienu pirštų spragtelėjimu (juokiasi). O jeigu rimtai, teko padirbėti. Jį atakavo daug žinomų klubų. „Barcelona“ ir Madrido „Real“ norėjo jį matyti savo gretose. Vokietijos grandai taip pat labai aktyviai juo domėjosi. Miuncheno klubas, Bambergas ir kiti. Tikrai buvo daug tų konkurentų. Džiaugiamės, kad I.Hartensteinas pasirinko „Žalgirį“. Jau sulaukėme sveikinimų ir iš NBA. Ten žmonės irgi seka visą rinką.

– Kiek truko derybos?
– Derybas intensyviai vedėme 2-3 mėnesius. Beveik visą vasarą. Stebėjome jį, kalbėjomės ir su tėvais. Tėvas buvo atvažiavęs čia. Apžiūrėjo sąlygas, kurias mes galime suteikti. Parodėme, kokią turime antrą komandą. Mūsų dublerius daugiausia sudaro 18-mečių ir 20-mečių rinktinių žaidėjai. Plius visa klubo istorija.

Turime puikius trenerius – Tomą Masiulį, Vidą Ginevičių, kuris bus asistentu. Pagrindinėje komandoje – Gintaras Krapikas, Šarūnas Jasikevičius ir Darius Songaila. Čia yra visos galimybės sportuoti ir žaisti. Jie tai įvertino ir padarė savo sprendimą.

– Ar tai, kad I.Hartensteinas dar metus žais Vokietijoje, buvo viena iš sutarties sąlygų?
– Tai buvo derybų objektas. Mes, aišku, norėjome, kad jis iškart atvažiuotų pas mus. Bet jis dar nebuvo tikras, kad jau gali išvykti iš namų ir žaisti užsienyje. Tačiau mes jo lauksime Eurolygos jaunimo atrankoje, kuri vyks sausio mėnesį. Įveikę atranką, važiuotume į jaunimo Eurolygos finalo ketvertą, o jis vyks Berlyne.

– Kokį jums įspūdį paliko I.Hartensteinas?
– Isaiah yra labai užsivedęs ir motyvuotas jaunas žmogus. Jis nori daryti daug ką pats. Ir jis jau turi labai daug gerai išvystytų žaidimo elementų, individualių savybių. Labai daug. Gerai valdo kamuolį, gali mesti ir iš toli. Jeigu ore kažkas pastumia, moka susigrupuoti. Gali krisdamas sumesti tuos kamuolius. Tai yra svarbus dalykas šiuolaikiniame krepšinyje, ir tai labai gerai moka daryti amerikiečiai.

Aišku, yra ir dalykų, kuriuos reikia tobulinti. Vietomis jis perskuba, bet tai yra jaunatviškumas. Sakyčiau, kad dabar pagrindinis dalykas bus mokytis žaisti krepšinį penkiese prieš penkis. Turiu omenyje vyrų krepšinį. Kai į aikštę išeis penki hartensteinai. Kai visi turi paliesti kamuolį, kai visi turi rasti galimybę pelnyti taškus.

Jis turi visas galimybes dar sutvirtėti. Jo kūnas yra tiesiog puikus.

– Ar jis gali tapti naujuoju Vokietijos Dirku Nowitzkiu? Nes dabar dažniausiai jis lyginamas su šia žvaigžde.
– Žinot, labai sunku tai sakyti. Aš nenoriu kalbėti apie tokius dalykus. Kiek Dirkas jau žaidžia? 15-a metų, gal daugiau, ir vis renka po 20 taškų. Tai yra kažkoks unikumas. Ir tokių žaidėjų geriau neliesti.

Isaiah turi pliusą, kad jis puikiai kalba angliškai, nes jo mama amerikietė. Kas susigaudo, tas supranta, kad tai yra didelis dalykas. Nes kai tu ateini į kažkokią naują sistemą, turi susigaudyti. Turi suprasti tą slengą ir drąsiai jaustis. O jis viską jau žino. Jam tai nesudaro problemos.

– Ginai, kaip manote, kada I.Hartensteiną bus galima matyti žaidžiantį Kauno „Žalgiryje“? Jam jau dabar žadamas penktas šaukimas NBA naujokų biržoje 2017-aisiais metais.
– Jeigu jis būtų atvažiavęs dabar ir sportavęs, mano nuomone, galėtų į NBA važiuoti po dvejų metų. Aš dar neprarandu vilties, kad mes jį pasiimsime nuo Naujųjų. Pažais jaunimo čempionate, apsipras ir galbūt mes jį jau pasiliksime, kad jis į kitus metus įžengtų lengviau ir drąsiau. Bet jeigu „Žalgiryje“ pabus tik vienerius metus, to gali ir neužtekti. Bet, žinot, čia nepabandęs nepasakysi.

– Akivaizdu, kad „Žalgiris“ bandys padėti šiam jaunam ir talentingam žmogui tapti didžiu krepšininku. Bet ar komanda iš tokio jaunuolio gali tikėtis kažkokios realios naudos, kad, tarkim, jis padės „Žalgiriui“ nužengti toliau „Top 16“ etapo?
– Manau, kad abi pusės tikisi naudos. Tai jaunas krepšininkas. Mes skyrėme nemažą dėmesį jauniems krepšininkams, tačiau dabar ketiname skirti dar didesnį.

Komentarai