Kauno „Žalgiris“ – Madrido „Real“ (pradžia – 19.44 val.) 4

3840x530

Rytis Kazlauskas, LRT.lt

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai penktadienio vakarą laikys dar vieną sunkų išbandymą šio sezono Eurolygos turnyre. Žalgiriečiai namų arenoje, kurioje rungtynes galės stebėti tik 300 žiūrovų, susitiks su visada ambicingus tikslus puoselėjančiu Madrido „Real“ klubu.

Bilietus bus galima įsigyti internetu oficialioje Kauno „Žalgirio“ bilietų platinimo svetainėje.

Pablo Laso treniruojama ekipa naująjį Eurolygos sezoną pradėjo per pirmuosius šešis turus iškovodama tik dvi pergales ir turnyro lentelėje įsitaisiusi vos 14-oje pozicijoje. Tiesa, Ispanijos čempionate „Real“ demonstruoja visiškai kitokius rezultatus ir per 9 turus nė karto nepralaimėjo.

„Real“ į Kauną atvyksta po praėjusią savaitę Eurolygoje iškovotos puikios pergalės namuose, kur 100:82 įveikė iki tol tik vieną pralaimėjimą patyrusią ir puikų žaidimą demonstravusią Miuncheno „Bayern“ komandą.

Dar vieną laimėjimą Ispanijos ekipa turnyre pasiekė trečiajame ture, kai namų arenoje įveikė tuomet dėl traumų ir COVID-19 infekcijos gerokai susilpnėjusį Maskvos srities „Chimki“ klubą.

Portale LRT.lt prieš „Žalgirio“ rungtynes tradiciškai apžvelgiama varžovų sudėtis bei pateikiami svarbiausi susitikimo akcentai.

„Real“ sudėties stabilumas ir minimalūs pokyčiai

Nedaug klubų gali džiaugtis situacija, kuri sutinkama „Real“ klube. Po kiekvieno sezono P.Laso treniruojamoje komandoje įvyksta tik minimalūs pokyčiai, o į išvykusio žaidėjo vietą visada užimta kitas pajėgus krepšininkas.

Tarpsezoniu didžiausias Madrido ekipos vadovybės uždavinys buvo pasirašyti ilgalaikę sutartį su „Valencia“ gretose pastaruosius tris sezonus rungtyniavusiu Alberto Abalde, už kurį buvo sumokėta didžiulė – 1,5 milijono eurų išpirka.

Net 5-erių metų sutartį su „Real“ sudaręs 24-erių metų 202 cm ūgio lengvasis krašto puolėjas P.Laso schemose iškart užėmė svarbų vaidmenį ir visus šešis Eurolygos susitikimus pradėjo starto penkete.

Į „Real“ gretas buvo pakviestas ir klubui priklausęs, bet praėjusiame sezone Saragosos „Casademont“ ekipoje rungtyniavęs 19-metis 194 cm ūgio Carlosas Alocenas. Jaunuolis jau spėjo debiutuoti Eurolygoje ir žaidė po 10 minučių keturiuose susitikimuose.

Komandos sudėtyje nebeliko aukštaūgio Jordano Mickey, kuris po sezono pertraukos sugrįžo į Maskvos srities „Chimki“ klubą.

Vietoje J.Mickey daugiau vietos po saule Madrido ekipoje atsirado jaunajam talentui Usmanui Garubai. 18-metis 203 cm ūgio priekinės linijos žaidėjas pusę šio sezono rungtynių jau pradėjo starto penkete.

Aukštaūgių grandyje vietos nebeatsirado ir praėjusio sezono antroje pusėje komandoje epizodiškai žaidusiam milžinui iš Tuniso – 217 cm ūgio Salahui Mejri.

Kalbant apie „Real“ sudėtį, reikia minėti ne pokyčius, o sezonų skaičių, kurį kartu yra praleidę ekipos žaidėjai. Iš 13 pagrindinės sudėties krepšininkų tris ar daugiau sezonų kartu rungtyniauja net 11 žaidėjų. Septyni „Real“ nariai kartu žaidžia penkis ar daugiau sezonų.

Felipe Reyesas (17 sezonų), Sergio Llullas (15 sez.) ir amerikietis Jaycee Carrollas (10 sez.) komandoje kartu laiką leidžia jau antrą dešimtmetį.

Iš vienos pusės toks ilgalaikis branduolio išlaikymas signalizuoja apie tai, kad Madrido ekipa turi išpuoselėtus žaidėjų tarpusavio ryšius, tačiau senstanti komandos sudėtis ir rečiau nei kitose komandos „atšviežinamas kraujas“ neleidžia klubo papildyti alkanais ir savo vertę norinčiais įrodyti žaidėjais.

Naujojo sezono pradžios problemos ir išryškėję lyderiai

Taip, keturi „Real“ pralaimėjimai per pirmąsias šešerias rungtynes yra itin retas reiškinys Eurolygos krepšinio gerbėjo akiai.

Tiesa, reikia nepamiršti, kad P.Laso auklėtiniai praėjusiame sezone po pirmųjų dviejų pergalių iš eilės patyrė tris pralaimėjimus. Po jų sekė rekordinė – net 13 pergalių iš eilės serija, kuri visiškai įtvirtino komandos pozicijas turnyro lentelėje.

Jau dvikovoje su „Bayern“ ekipa praėjusią savaitę Madrido ekipa demonstravo atsigavimo požymius. Jeigu iki susitikimo su vokiečiais „Real“ pagal puolimo reitingą Eurolygoje buvo tik 14-ti, po pergalės šoktelėjo į 7-ąją poziciją.

Sezono pradžioje labiausiai Ispanijos ekipai trūksta stabilumo puolime ir geresnio darbo gynyboje. Lyginant su praėjusiu sezonu, „Real“ įmeta 5 taškais mažiau ir praleidžia 5 taškais daugiau į savąjį krepšį.

Stringant puolimui, keista matyti „Real“ komandą Eurolygoje užimančią tik dešimtąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus. Madrido ekipa per pastaruosius keturis sezonus nė karto nežengė žemesnėje nei trečioje vietoje pagal rezultatyvių perdavimų vidurkį turnyre.

Prastai sezoną su „Real“ klubu pradėjo ir vienas praėjusio sezono lyderių – Anthony Randolphas. Penktąjį sezoną komandoje žaidžiantis aukštaūgis iš JAV per sužaistas ketverias rungtynes rinko po 5,8 taško ir atkovojo po 2,3 kamuolio. Palyginimui praėjusiame sezone 31-erių metų 211 cm ūgio krepšininko vidurkiai siekė 13,7 taško ir 4,3 atkovojo kamuolio.

Tiesa, A.Randolphas į ritmą grįžo rungtynėse, kuriose ir „Real“ atrodė galingai – į „Bayern“ krepšį krepšininkas įmetė 13 taškų ir surinko 20 naudingumo balų.

Tik dvejas rungtynes rotacijoje spėjo sužaisti prancūzas Fabienas Causeuras, kuriam buvo nustatytas koronavirusas.

Traumą patyrė kitas svarbus rotacijos žaidėjas Gabrielis Deckas. Tiesa, šiame sezone per sužaistas penkerias rungtynes jis rinko tik po 2,2 taško.

Tarp pozityvių ženklų – puikiai į komandos žaidimą įsiliejęs A.Abalde. „Real“ naujokas Eurolygoje renka po 9,2 taško, o tritaškius realizuoja net 56,3 proc. taiklumu. Puikiai abejose aikštės pusėse dirbantis ispanas tapo didžiule paspirtimi klubui.

Tuo metu rezultatyviausiai komandoje Eurolygoje rungtyniauja amerikietis Trey Thompkinsas. Puolimą praplėsti galintis aukštaūgis įmeta po 13,3 taško, atkovoja po 4,8 kamuolio, o tritaškius svaido 45 proc. tikslumu.

Po slogesnio praėjusio sezono į ritmą įsivažiuoja ir veteranas S.Llullas. Ispanas grįžo į dviženklio rezultatyvumo vidurkio zoną ir įmeta po 11,4 taško.

Trečiasis „Real“ žaidėjas, renkantis dviženklį rezultatyvumo vidurkį – snaiperis J.Carrollas (11,7). Tiesa, ant parketo jis pasirodė tik trijuose sezono susitikimuose Eurolygoje iš trijų.

Kalbant apie „Real“ būtų nuodėmė nepaminėti įžaidėjo Facundo Campazzo. Kamuolio burtininkas iš Argentinos pelno po 8,3 taško ir atlieka po 4,7 rezultatyvaus perdavimo. Kol kas F.Campazzo dar neprisitaikė iš toli – tikslą pasiekė tik 6 jo mesti tritaškiai iš 25.

Komentarai

  1. b

    galetu murauska ar kita kazkoki sf paimt uz dubleriu jei visai $ nera, bent gynyboj gal atstovetu

  2. 709

    Labai liudna rungtyniu pabaiga. Ka reiskia nepataikyti metimai is po krepsio kelinio paskutinemis minutemis.

  3. Fanas

    Rungtynes prapiso Šileris, nafiga laikyt visa kelini Loverna, jei jis pastoviai Tavaresa palieka laisva ir nepasoka, blet nesikeikiant Rubita reikejo laikyt, pas ta rankos ilgesnes ir labiau pasoktu pries Tavaresa. Vienzo, siandien gala sušiko butent treneris tūpais sprendimais ir praktiskai su nuline gynyba. Supiso visa savaitgali

  4. Fanas

    Rungtynes prapiso Šileris, nafiga laikyt visa kelini Loverna, jei jis pastoviai Tavaresa palieka laisva ir nepasoka, blet nesikeikiant Rubita reikejo laikyt, pas ta rankos ilgesnes ir labiau pasoktu pries Tavaresa. Vienzo, siandien gala sušiko butent treneris tūpais sprendimais ir praktiskai su nuline gynyba. Supiso visa savaitgali